Prostat hastalıkları üç ana grupta toplanır. Prostat iltihapları, kanseri ve büyümesi... En sık görülen şikayetler ise idrarda yanma ve kesiklik, yumurtalıklarda ve kasıklarda ağrıdır....
* Prostatit belirtileri nelerdir? Prostat iltihaplarında en sık görülen şikayetler idrarda yanma, idrarın tam boşalmadığı hissi, apış arasında dolgunluk hissidir. Bazen idrarda kesiklik, sık idrara gitme, menide yanma, yumurtalıklarda ve kasıklarda ağrı olabilir. Nadiren de erken boşalma, sertleşme bozukluğu ve cinsel isteksizlik, ateş, idrarda tıkanma görülür.
* Prostat iltihabı nasıl olur? Prostat iltihapları mikroplu (bakteriyel) ve mikropsuz olarak ikiye ayrılır. İlkinde, mikroplar prostat içine yerleşerek belirtiler verir. Genelde idrar yolundaki mikroplar ve vücut direncinin düşüklüğü bundan sorumludur. Mikropsuz prostat iltihaplarında ise prostat içinde mikroplar yoktur ama yine de hastanın şikayetleri vardır.
* Mikroplu prostat iltihabı nasıl olur? Mikroplu iltihapların da iki çeşidi vardır. "Akut bakteriyel prostatit" denilen ve nadir görülen ama ciddi belirtiler gösteren tipidir. Hastada ateş, titreme, idrar yapmada zorluk görülür. Gençlerde bile ağır seyreden ve hastaneye yatmayı gerektiren tablo oluşabilir. Özellikle ileri yaşlarda hayatı tehdit edecek olaylar bile gelişebilir. Mikroplar kana karışabilir. İyi huylu prostat büyümesi olan hastalarda, bu tür enfeksiyonlar daha da kolay oluşur.
* İltihap müzminleşir mi? Mikroplar prostat içine yerleştikten sonra, ortadan kaldırmak artık giderek zorlaşır. "Kronik bakteriyel prostatit" denilen durum, genellikle mikropların dirençli olması ve bazen de yanlış teşhis veya eksik tedavi sonucu görülür. Bu hastalarda şikayetler ara sıra alevlenir ama çok şiddetli olmaz. Uzun dönem antibiyotik tedavisi gerekir. Müzminleşen prostat iltihapları genellikle genç ve orta yaş grubunda görülür.
* Mikrop kapmadan da prostatta iltihap olur mu? Evet. Bazı prostatitlerde mikrop saptanmaz. Aslında bu grup hastalar prostatit hastalarının çoğunu teşkil eder. "Non-bakteriyel prostatit" denilen bu durumlarda bir enfeksiyon saptanmaz.