Zehirlenmelere dikkat!
Yaz aylarında daha sık görülen zehirlenmelere karşı alınacak önlemlerin en başında temizlik geliyor. Uzmanlar bol miktarda sıvı tüketimini öneriyor....
Sıcak havalar gıda zehirlenmelerinin en fazla görüldüğü mevsimdir. Süt ve süt ürünleri, kremalı, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan et ve deniz ürünleri bozulma riski en yüksek gıdalardır. Yiyeceklerin hazırlanması sırasında temizlik kurallarına gereken özen gösterilmelidir. Gıda zehirlenmelerinin belirtileri olarak bulantı, kusma, ateş, karın ağrısı ve ishal gözlenir.
KUSUYORSA ÖNEMSEYİN Bebeklerde ishal, hastanın konforunu bozmadığı, ağızdan sıvı ve besin alımı devam ettiği sürece hastaneye yatırılmadan, genellikle sadece uygun bir diyetle ayakta tedavi edilebilir. Aşırı su ve tuz kaybında, yani bebek sık ve bol ishal yapıyor, ağızdan hiçbir şey alamıyorsa veya sık olarak kusuyorsa mutlaka bir hastaneye götürülmelidir.
ELLERİNİZİ YIKAYIN İshali olan hastalar posasız ve yağsız gıdalar tüketmelidir. Sebze, meyve, kuru yemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates, patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte yenebilir. Ayrıca bol miktarda içecek alınmalıdır. Yaz ishallerin önlenmesinin en önemli yolu, kaynağı bilinmeyen suların tüketilmemesi ve kişisel temizliğe dikkat edilmesi, özellikle ellerin her yemekten önce ve sonra yıkanmasıyla mümkün olur.
|