Her yaşta görülebilen meme kanserinde göğüsten gelen akıntı tanıyı kolaylaştırır Kanlı bir akıntı hastalık sinyali olabilir.
Meme hastalıkları konusunu bitiriyoruz. Konunun önemi nedeniyle son kısa hatırlatmaları yapmak isterim.
* Meme kanseri ancak şikayetler başlamadan yakalandığında çok kolaylıkla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Memedeki bir kitle, ele gelecek hale gelmeden 2 yıl önce mamografi ile saptanabilir. Dolayısıyla hiç şikayet olmadan da kontrole gitmek hayat kurtarıcıdır.
DÜZENLİ MUAYENE * Mamografi çektirmenin sakıncası yoktur. Ancak 30 yaşın altındaki kadınlarda meme dokusunun özelliğinden dolayı mamografi ile yeterli görüntü alınamadığından, genç yaşlarda genellikle mamografi yerine ultrason tercih edilir. Radyoloji uzmanı gerek gördüğünde her yaşta mamografi çekilebilir.
* Mamografide verilen ışın dozu çok düşüktür. Bir kadın 50 yıl boyunca her sene mamografi çektirirse, meme dokusu ancak bir kez akciğer röntgeni çektirmiş kadar ışın alır. Dolayısıyla doktorunuzun önerdiği aralıklarla mamografi çektirmenin bir sakıncası yoktur. lMemeden sıkmakla bir miktar akıntı olabilir, bu kanser belirtisi değildir. Ancak kendiliğinden olan, tek taraflı ve kanlı akıntıların incelenmesi gerekir.
* Ailede meme kanseri olması, mevcut riski artırır ama meme kanserlerinin yüzde 85'i bireysel faktörlerle ortaya çıkar. Hiçbir ek riski olmayan normal bir kadın, zaten yüzde 12 meme kanseri olma riski taşımaktadır.
ORTA YAŞLARDA SIK GÖRÜLÜR * Meme kanseri her yaşta görülebilir. Ancak 45-55 yaşlar arası en sık görüldüğü dönemdir.
* Meme kistleri çoğu kadında görülür ve genellikle kanser riski taşımazlar. Bu nedenle her görüldüklerinde alınmaları gerekmez, takip edilmeleri yeterlidir. Ancak çok büyüyüp ağrı yaptıklarında veya yapılarında değişiklik olup kuşku uyandırdıklarında tanı amacıyla boşaltılmaları gerekebilir.