Bu yılın başında konuşulmaya başlanan kıdem tazminatı yine gündeme geldi. Gerek Devlet Bakanı Mehmet Şimşek gerekse Çalışma Bakanı Faruk Çelik, bu konuda çalışma yapıldığı yönünde açıklamalar yaptı. Tabii bu açıklamalar duyulur duyulmaz bize de çalışanlardan mesajlar yağmaya başladı. Bu yöndeki açıklamalar bile çalışanların büyük tepkisine yol açıyor. Şu anda 12 ay (1 yıl) çalışmalarına karşılık işten ayrıldıklarında çalışanlara bir maaş kıdem tazminatı veriliyor. Tüm çalışanlar da işten çıkarıldıkları zaman bunu bir güvence olarak görüyor ve kaldırılmasının büyük sıkıntı olacağını söylüyor.
YASA2003'TEÇIKMIŞTI Diğer taraftan bakınca birçok işyerinde tazminat sorunu bulunuyor ve işçiler tazminatlarını alamadıkları için mahkeme kapılarında sürünüyor. Örneğin 50'den az işçi çalıştıran firmaların tazminat ödeme zorunluluğu olmadığı için çeşitli haksızlıklar da yaşanıyor. Yeni sistem bu haksızlıkları da ortadan kaldırıp bu konuya bir standart getirmeyi amaçlıyor. Sizden gelen çok fazla soru ve mesaj var. Kafa karışıklıklarını önlemek için biraz bilgi vermek istedim. Aslında bu konu 2003'te yasalaştırılmasına rağmen bugüne kadar fazla gündeme gelmemişti. 2003'te çıkan İş Kanunu'nun geçici 6. maddesinde "Kıdem tazminatı için bir kıdem tazminatı fonu kurulur" hükmü bulunuyor. Bu fonun kurulması aslında kıdem tazminatını kaldırmıyor aksine güvence altına alıyor. Buradaki fark, fonda biriken paranın her işten çıkartıldığında değil emekli olunca alınacak olması. Çalışanları tedirgin eden konu ise bu. Çünkü işsiz kaldıklarında parasız da kalmış olacaklarını düşünüyorlar. Bu arada adına en az 10 yıl fona prim ödenen çalışanlar istedikleri halde kıdem tazminatlarını emekliliği beklemeden de alabiliyor. Buradaki bir yenilik de işçinin isteği ile de kıdem tazminatı ödenecek olması.
HAKLARKORUNACAK Çalışanların tedirgin oldukları en önemli konu ise şu andaki birikmiş kıdem tazminatlarının ne olacağı konusu. Tasarıya göre bu yasa çıktıktan sonraki sigortalı olarak çalışanlar için geçerli olacak. Ayrıca mevcut çalışanlar için de yasanın çıktığı ana kadarki haklar saklı tutulacak. Yani şu anda mevcut çalışanların kıdem tazminat hakları korunacak ve bu işverenlerin sorumluluğunda olacak. Yasa çıktıktan sonraki dönemler için ise sorumluluk tazminat fonunda olacak. Bu fona yatırılacak primleri de işverenler yatıracak. Bu arada işsizlik ödemelerinde de iyileştirmeler yapılacak. Burada yeri gelmişken hatırlatalım. İşsiz kaldığınızda iş ve işçi bulma kurumlarına başvurarak maaşlarınızdan daha önce kesilmiş olan işsizlik ödemelerinizi aylık ücretler halinde alabilirsiniz.