Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 20 Temmuz 2008  

Tarih ve doğa...

Mutlaka Görmeniz Gereken 100 Yere' bu hafta da farklı bölgelerden turistik köşelerle devam ediyoruz. Kuzeyden güneye, doğudan batıya 10 cennet köşe.



Datça
Güzelliği, iklimi ve doğasıyla Datça, gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerini gülerek karşılayan şirin bir tatil kasabası. Marmaris ve Bodrum gibi tanınmış turizm merkezlerine yakın olmasına rağmen, doğallığını koruyabilmiş ender turizm merkezlerinden biri. Datça, ünlü tarihçi Strabon'dan bu yana Ege ve Akdeniz'in en sağlıklı coğrafyası olarak tarif ediliyor. Bol oksijenli ve nem oranı düşük havasından mı bilinmez ama tarihte de en eski tıp okulları bu bölgede kurulmuş. Hastalar bu bölgeye şifa bulmaya gelmiş... Datça'da yoğun çam ormanlarından süzülen çam balı, çiçek balı, kekik balın, adaçayı, papatya, kuşburnu çaylarını en doğal haliyle bulabilisiniz. Badem, zeytinyağı, kalkan, levrek, mırmır ve çupra yiyebilirsiniz.

Olimpos
Antalya'ya 100 km. uzaklıkta, Caretta Caretta kaplumbağalarının yavrulama alanı olduğundan sit alanı olarak korunan, genellikle üniversite öğrencilerinin ve sırtçantalı Turistlerin tercih ettiği tatil köyü. Ağaç evleri, çadır mekanı olarak kullanılabilecek açık alanları, Likya Yolu üzerinde bulunması önemli özellikleridir. Beydağları- Olimpos Sahil Milli Parkının içinde bulunması Olimposu doğa sporları için eşsiz bir merkez sunar.

İznik
Tarihi geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Bursa iline bağlı İznik, her avuç toprağı binlerce yıldır kültür kalıntıları ile yoğrulmuş, bölgede, yüzyıllar boyu tarih sayfalarının baş köşelerinde yerini almış bir kenttir. Dört imparatorluğa başkentlik yapmış nadir yerleşimlerden biridir. İznik, çinicilikle de tanınmaktadır.

Bergama
Tarihi ve kültürel turizmin geniş mozaiğini oluşturan Bergama (İzmir), eski uygarlıkların iç içe yaşadığı ayrıcalıklı bir ilçe. Bergama Antik Kenti'ni gezmeden, Bergama kaplıcalarına gitmeden, tulum peyniri almadan dönmeyin.

Milet
İzmir yakınındaki Milet, döneminde Anadolu'nun en önemli bilim, kültür, ve ticaret merkeziydi. Kendisi bir koloni şehri olarak kurulmuşken Milet, Karadeniz kıyısında, içinde Trabzon ve Sinop'un da olduğu kendine bağlı 90 adet koloni kenti kurarak muhteşem bir güce ulaşmıştır. Bu durum Pers istilasına kadar sürmüştür. 15 bin seyirci alabilen tiyatrosu, Anadolu'nun en büyük Roma hamamı, şaşırtıcı büyüklükteki pazar yeri Milet'in görkemini gözler önüne serer.

Midyat
Mardin gibi bir müze kent olan Midyat, Mardin'den yaklaşık 1.5 saat uzaklıkta yer alır. Mardin'e benzer evlerin, taş konakların, kemerli geçitlerin, minare gibi yükselen çan kuleleriyle Süryani kiliselerinin bulunduğu Midyat, bir Ortaçağ kentini andırmaktadır. Bölgeyi Süryaniler'in yavaş yavaş terk etmesi ve göç almasıyla şehir merkezi 2 kilometre ötedeki Estel'e kaymıştır. Telkari diye bilinen taş işçiliğinin en güzel örnekleri Midyat'tadır. Günümüzde sayıları giderek azalan telkari ustaları Midyat çarşısında mesleklerini sürdürmektedir. El sanatları açısından önemli bir yöre olan ilçe turistik açıdan oldukça çekicidir. Ayrıca içinde binlerce öğrencinin eğitim aldığı bir teoloji fakültesi bulunmaktadır. Midyat'ta Meşe, Bitim, Antepfıstığı gibi ürünler ve kendine has acur, kavun yetiştirilir. Dünyanın en kaliteli üzümlerinin yetiştiği kavşak noktasıdır.

Doğu Beyazıt
Doğubeyazıt; tarihi özellikler, Ağrı Dağı, Nuh'un gemisi ve gümrük kapısının yakınında bulunması nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir. İlçenin kuzeyinde bulanan Ağrı Dağı 5 bin 165 metre. Yüksekliği ile Türkiye nin en yüksek dağıdır. Bu dağın, yılın 365 gününde tepesinin sürekli karlı oluş, görkemli manzarası ile büyük ilgi görmekte ve turist çekmektedir. Türkiye nin ve dünyanın tanınmış dağcıları buraya çıkmak için gayret gösterir. Ayrıca Nuh'un gemisinin burada olduğu iddiası, araştırma ve incelemelere sahne olmuştur. Doğubeyazıt, doğal güzellikler bakımından da zengindir. Tendürek Dağı, Sürbahar (Telçeker) ile Meşar köyleri arasında Nuh'un gemisi kalıntısı, Gürbulak sınır kapısındaki Meteor çukuru, Küçük Ağrı Dağı eteğindeki Buz Mağarası ve tatlı suyu, alabalıkları ile ünlü Balık Gölü, gezilip görülecek önemli turistik yerleridir.

Adatepe
Çanakkale il sınırları içindeki Adatepe Köyü'nün tarihi, antik dönemlere kadar uzanmaktadır. Köyün denize bakan tarafında Zeus Altarı bulunmaktadır. Yine köyün batısında Roma döneminden kalma buluntular yer almaktadır. Kurulduğundan beri yaşam olduğundan köydeki en eski yapı 250 yıllıktır. Adatepe, taş yapı geleneğine sahiptir. Köyün konumlandığı bölge kayalıktır ve evlerin taşları küçük taş ocaklarından edinilmektedir.

Konya
İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri olan Konya, bir müze şehir hüviyetindedir. Sayısız tarih, kültür ve doğal zenginliklerine sahip olan Konya yetiştirdiği İslam büyükleri ile tanınmaktadır. Tarihi İpek Yolu'nun en önemli ticaret merkezlerinden biridir. Mevlana Müzesi'ni ve diğer müzeleri görmeden, Çatalhöyük, Kilistra'yı gezmeden, cami, saray ve hanları görmeden, Konya'nın köylerinde dokunan keçe, halı ve kilimlerden almadan, Mevlana Anma Törenleri'ne katılmadan Konya'dan dönmeyin.

Gordion
Frigya Krallığı'nın başkenti Gordion; Ankara- Eskişehir karayolunun yakınında, Sakarya ve Porsuk nehirlerinin yaklaştıkları yerde konumlanmıştır. Arkeolojik kazılar sonucu buradan çıkan buluntular, yerleşimin tarihini Erken Bronz Çağı'na kadar götürür. Gordion'da Helenistik dönem Büyük İskender'in burayı fethinden sonra başlamıştır. Roma Dönemi (M.Ö.1. M.S.4. Yüzyıl), daha sonra Selçuklu (M.S.11.-13. Yüzyıl) dönemi başlamıştır. Bu olaylar Gordion'da 4 bin yıl gibi bir sürede olmuştur.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Sırlarımızı 300 bin özel...Benden magazin gülü olmaz
İstanbul; kendisiyle...Kimler geldi kimler geçti
Türkiye'nin peynir haritasıTürkler ölümsüz aşka inanmıyor!
Bunları giyeceğiziPhone çılgınlığı
Çocuk oyuncağı!
GÜNCEL
Annesinin Annesinin cesediyle 36 saat geçirdi
Mantar toplamak için ormana götürdüğü akrabası genç kadının kafasına...
Erkek Lisesi'nin dişli rakibi
Davalı davacılar
Polise zam tamam
Bu kurşun töreye!
Sınır ötesi namus baskını
Hayatı göğüsledi
SPOR
Buraya Buraya gel Eto'o!
Fenerbahçe yönetiminin ikna etmek için büyük uğraş verdiği Eto'o'yu...
Abiler kaybetti gençler...
Güiza iyi Fener vasat
Gözler Crespo'da
Bombalar patlıyor
Albelda an meselesi
Gökhan sinir küpü!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Az Bulutlu 30°C 20°C 
ANKARA Az Bulutlu 33°C 19°C 
İZMİR Açık 35°C 23°C 
ANTALYA Açık 35°C 23°C 
ADANA Açık 34°C 24°C 
EKONOMİ
IMKB E: 37.946,570 D:% 0,67
DOLAR S: 1,191 D:% -1,08
EURO S: 1,889 D:% -1,18
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi