Meme kanserinde erken teşhis önemlidir. Bu nedenle banyoda sabunluyken, göğüslerin elle muayene edilmesi tedavinin yarısı anlamına gelmektedir.
Meme kanserinin değişik türleri vardır. Bunların tedavileri ve hasta üzerindeki etkileri de farklı olabilmektedir. En iyi sonuçlar, küçük ve çevreye yayılmamış kanserlerde alınmaktadır.
PORTAKAL KABUĞU GÖRÜNÜMÜ Meme kanseri, lobülleri ya da süt kanallarını oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile gelişir. Süt kanallarından kaynaklanan kansere duktal karsinom, lobüllerden kaynaklanan tipe ise lobüler karsinom denir. Lenf damarlarında tıkanıklığa neden olduğundan meme büyük ve ödemlidir, portakal kabuğuna benzer bir görünüm alabilir.
DÜZENLİ MUAYENE ŞARTTIR Meme kanserinde erken tanı çok önemlidir. Bu amaçla 20 yaşın üstünde kadınların, tercihen banyoda sabunluyken memelerini ve koltuk altı bölgelerini kendilerinin elle her ay muayene edip, ayrıca ayna karşısında da iki memede daha önceden olmayan bir görüntü değişikliği ya da simetri bozukluğu var mı diye kontrol etmeleri gereklidir. 20 yaş ile 40 yaş arasındaki kadınlara her 3 yılda bir, 40 yaş ve üstündekilere ise her 2 yılda bir doktor tarafından meme muayenesi yapılmalıdır. 50 yaş sonrasında her kadın her yıl bir mamografi çektirmelidir. Ailesinde meme kanseri öyküsü olup, meme kanseri gelişmesi için riskli grupta olan kadınların ise 40 yaşından sonra yıllık mamografi çektirmeleri önerilmektedir. Böylelikle henüz hastada hiç bir şikayete yol açmadan çok erken evrelerde meme kanserini yakalama olasılığı artar. Unutulmamalıdır ki erken evre meme kanseri uygun tedavi ile iyileştirilebilir bir hastalıktır.