Huzursuz bacak sendromu çoğu zaman hiçbir belirti göstermez. Alkol, demir eksikliği ve diyabet gibi faktörler hastalığı tetikleyebilir.
Huzursuz bacak sendromu hastalarının yüzde doksan beşinde bir neden bulunamamaktadır. Ama bazen altta yatan başka hastalıkların da habercisi olabilir: * Periferal nöropati: Genellikle diyabet ya da alkolizm gibi kronik hastalıkların bir komplikasyonu olarak karşımıza çıkan periferal nöropati huzursuz bacak sendromu ile sonlanabilir. * Demir eksikliği: Anemiye yol açsın ya da açmasın demir eksikliği huzursuz bacak sendromuna neden olabilir veya olan hastalığın kötüleşmesine yol açabilir. Mide ve barsaklarınızdan kanama geçirdiyseniz, adetleriniz fazla ise veya sık kan veriyorsanız, böbrek yetmezliğiniz demir eksikliğiniz olabilir.
KARINCALANMA HİSSİ... Huzursuz bacak sendromlu hastaların büyük kısmı hekime başvurmazlar. Bazı hekimler de bu hastalığı sinirlilik, stres, uykusuzluk ya da kas krampları ile karıştırabilirler. Bu hastalık için özel laboratuvar testleri yoktur, tanı genelde anemnez (hasta sorgulama) ile konur, ancak başka hastalıklardan şüphe ediliyor ise bunları görmek için birtakım testler yapılabilir. Bu garip his; ağrı, karıncalanma, uyuşma ve çekilme şeklinde tanımlanmaktadır. Bacaklar hareket ettirilerek geçici bir rahatlama sağlanabilir. Hastalar akşamları TV seyredemezler, misafirliğe gidemezler ve en önemlisi yattığında bacaklarındaki huzursuzluk hissinin harekete zorlaması nedeniyle uykuya dalamazlar, yataklarından kalkıp dolaşmak isterler. Aynı his gece yarısı uyanmalara ve uykuya dalma zorluğuna da yol açabilir. Bu hastalar uzun süreli istirahattan ve yolculuktan çok rahatsızlık duyarlar. En çok romatizmal hastalıklarla karışmaktadır. Ağrının hareketle azalması ve istirahat ile tekrardan başlaması bu hastalığın ayırıcı özelliğidir.