Günün mönüsü
Beşamel Soslu Kabak Soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı ilave edin. Domatesleri doğrayın. Sarımsak birlikte kıymaya ilave edin. Kabakları kaynar tuzlu suda haşlayıp süzün. Haşlanmış kabakları fırın kabına yerleştirin. Üzerine hazırladığınız kıymalı harcı yayın. Başka bir kapta tereyağını eritip unu kavurun. Sütü azar azar ilave edip karıştırarak pişirin. Muhallebi kıvamına gelince ateşten alın. Sosu kıymalı harcın üzerine boşaltın. Rendelenmiş kaşar peyniri serpin. 200 derece fırında kızarıncaya kadar 15-20 dakika pişirin. MALZEMELER 1 kg. kabak, 200 gr. yağsız kıyma, 1 adet soğan, 3 çorba kaşığı margarin, 2 adet domates, 2 diş sarmısak, 3 dal dereotu, tuz, karabiber Beşamel Sos Malzemesi 1 fincan un, 2 kaşık tereyağı, 1 buçuk bardak süt, 1 fincan kaşar peyniri rendesi
Sarıp Sarmala Pazıyı yıkayıp saplarından ayırın. Kaynar tuzlu suya bastırın. 1-2 dakika bekletip suyunu süzün. Fileto mezgit balıkları çok ince doğrayın. 2 adet soğanı kıyıp yağda pembeleştirin. Doğramış olduğunuz balıkları ve fıstığı katıp kavurun. Üzümü ve baharatı koyup karıştırın. Biraz dinlendirin. Pazıları kare kesip hazırığınız içten birer kaşık içkoyup sarıp sarmaın. Yarım çay bardağı su koyup 15 dakika pişirin. MALZEMELER 1 kg. mezgit balığı, 1 bağ pazı, 1 yemek kaşığı dolusu kuş üzümü, 1 yemek kaşığı dolusu çam fıstığı, 1 adet limon, 1 çay kaşığı tarçın, yeteri kadar tuz, karabiber
Çökertme Sarımsakları dövün. Süzme yoğurt ile karıştırın. Patatesleri rendeleyip kızgın yağda kızartın ve kevgirle alın. Geniş bir servis tabağına yayın. Üzerine süzme yoğurdu dökün. Tavada tereyağını eritip tuz ilave ederek ılık bir ortamda bekletin. Etleri kömür ızgarasında pişirin. Çubuk şeklinde kesip ılık tereyağında baharatlarla birlikte 8-10 dakika pişirin. Etleri süzme yoğurdun üzerine yerleştirin. Tabağı turp, yeşil biber ve domates ile süsleyip sıcak olarak servis yapın.
MALZEMELER 400 gr. dana kontrfile, 8 orta boy patates, sıvı yağ, karabiber, kimyon, kırmızıbiber, 400 gr. süzme yoğurt, 6 diş sarmısak, 100 gr. tereyağı, tuz
|