Ağız içinde, dilin üzerinde, dudaklarda ve genital bölgede belirli aralıklarla çıkan yaralar günlük yaşantıyı etkilerken kişinin psikolojisini de bozuyor. Bu yaraların çıkma nedenleri kişiden kişiye değişiyor. Tekrar eden aftlar için doktora danışmak gerekir. Çünkü aftlar, Behçet hastalığının habercisi olabilir.
KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR Toplumun yüzde 18-20'si az ya da çok aft sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Medicana Hastanesi Uzmanı Dr. Vefa Gönenç, "Aft genellikle tek olarak seyretse de aynı anda birkaç bölgede birden görülebileceğini belirtiyor. Aftın oluşumunu hızlandırıcı ve seyrini kötüleştirici birçok faktör saptanmasına karşın oluş nedeninin tam olarak belirlenemediğini ve afta kadınlarda daha sıklıkla rastladığına dikkat çekiyor".
DOMATES GİBİ ASİTLİ YİYECEKLERDEN UZAK DURUN Tekrar edici aftların oluşum nedenleri tam olarak bilinmediği için tedavi konusunda da yapılacak olan şeylerin kısıtlı olduğu belirtiliyor. Hastanın çeşitli lokal tedavilerle ağrısı kesilmeye çalışılır, tetikleyen her şeyden uzak durulması tavsiye edilir, bazı durumlarda ağızdan birtakım ilaçlarla aftların çıkışı kontrol altına alınmaya çalışılır. Demir eksikliği, vitamin eksikliği, folat eksikliği gibi durumların belirlenmesi halinde bu eksikler yerine konulur. Aftın stres ve travma sonucu bağışıklık sisteminde değişiklerin meydana gelmesi sonucu olduğu biliniyor. Öte yandan asitli yiyecekler (domates, turunçgiller) gibi lokal tahriş edici maddeler de bağışıklık sistemini zayıflatarak aftların çıkmasına zemin hazırlıyor.