Etkili koruma yöntemi RİA takılıyken hamile kalınabilir. Gebelik devam ederken RIA'yı çıkarmak ise şart değildir.
Hiçbir doğum kontrol yöntemi yüzde 100 koruma sağlamaz. Spiralle korunurken çok nadiren de olsa gebelik oluşabilir. RİA normal yerinde olmasına karşın 1 yıl boyunca kullanımda binde 6-8 oranında gebelik riski taşır. Bunun dışındaki gebelik olgularının çoğu RİA'nın normal yerinde bulunmaması ve dolayısıyla etkinliğinin azalması nedeniyle oluşan gebeliklerdir.
DIŞ GEBELİK RİSKİ RİA taktırmış kadınlarda gebelik saptanırsa öncelikle bunun normal rahim için bir gebelik mi yoksa dış gebelik mi olduğu ultrasonla tespit edilmelidir. RİA dış gebelik şansını arttırmaz. Ancak, RİA varken gebelik oluşmuşsa bunun dış gebelik olma şansı daha fazladır. RİA ve gebeliğin olduğu durumlarda öncelikle ailenin tercihi önemlidir. Eğer, aile bu gebeliğin devamını istemiyorsa o zaman sorun yoktur. Bu durumda RİA çıkarılır ve kürtaj yapılır. Ancak, bazen hasta gebelik istemediği için RİA taktırmış olsa da gebeliğin oluştuğu durumda gebeliğin devamını isteyebilir. RİA'nın çıkartılmaması durumunda enfeksiyon riski artar. Bu nedenle, eğer ipi görünüyorsa ve gebelik 3 aydan küçük ise RİA çıkartılır. RİA'nın çıkartılması %30 oranında kendiliğinden düşük riski taşır ancak RİA çıkartılmazsa da bu risk vardır. Rİ- A enfeksiyon gibi ciddi riskler de taşıdığından düşük riski göze alınır. Eğer, gebelik 13 haftadan büyükse ya da RİA'nın ipi görülmüyorsa o zaman RİA çıkartılmayabilir. Rahim içi araç çocuğun rahim içindeki gelişimini etkilemez.
BEBEĞE ZARARI YOK Spiralle rahim içinde gebelik oluşan kişilerde hiçbir müdahale yapılmasa bile %50 oranında düşük riski vardır. Erken doğum riski ise yaklaşık dört kat artar. Eğer gebelik ilerlediyse spiral çıkartılamaz hale gelir. Bu durumda orada kalması bebek üzerine anomali (sakatlık) açısından bir risk teşkil etmeyecektir. Rahim içi araç kullanan kadında, doğum kontrolü hapları gibi her gün ilaç almak ve prezervatif gibi her cinsel ilişkide doğum kontrolü yönünden duyarlı ve aktif olma zorunluluğu yoktur. Cinsel ilişkiyi kesintiye uğratmaz, eşler rahat davranabilirler. Bir kez takıldıktan sonra, kontrol zamanına kadar etkili bir doğum kontrolü sağlanır. Rahim içi araç loğusa döneminde de güvenle kullanılabilir, süt vermeyi etkilemez.