Gıda zehirlenmeleri en çok yazın görülüyor
Keyifli ve sağlıklı bir tatil geçirebilmek için zehirlenmelere karşı önlem almayı unutmayın....
Yaz aylarında, yiyecek zehirlenmelerinden ortaya çıkan rahatsızlıkların oranları havaların ısınmasıyla birlikte artar. Bu yüzden özellikle yaz aylarında tüketilen gıdaları hem besin değerleri hem de yiyecek güvenliği açısından değerlendirmek gerekir.
BELİRTİLERİ BULANTI, KUSMA, ATEŞ Yaz mevsimi gıda zehirlenmelerinin en fazla görüldüğü mevsimdir. Süt ve süt ürünleri, kremalı, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan et ve deniz ürünleri, bozulma riski en yüksek olan gıdalardır. Yiyeceklerin hazırlanması sırasında temizlik kurallarına gereken özen gösterilmelidir. Gıda zehirlenmelerinin genel belirtileri olarak bulantı, kusma, ateş, karın ağrısı, ishal gözlenir. İshalin hastanın konforunu çok bozmadığı, ağızdan sıvı ve besin alımının devam ettiği durumlarda, hasta hastaneye yatırılmadan genellikle sadece uygun bir diyetle ayakta tedavi edilir. Aşırı su ve tuz kaybında, yani hasta sık ve bol ishal yapıyor, ağızdan hiçbir şey alamıyorsa veya sık olarak kusuyorsa, mutlaka bir hastaneye götürülmelidir. İshali olan hastalar posasız ve yağsız gıdalar tüketmelidir. Sebze, meyve, kuru yemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates, patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte yenilebilir.
EL HİJYENİ ÖNEM TAŞIYOR Ayrıca bol miktarda içecek alınmalıdır. Yaz aylarında ishalleri önlenmenin en önemli yolu, kaynağı bilinmeyen suların tüketilmemesi ve kişisel temizliğe daha fazla dikkat edilmesi, özellikle ellerin her yemekten önce ve sonra yıkanmasıdır.
|