Sağlıklı bireylerin yetişmesinde ailelere büyük rol düşüyor. Anne ve babaların çocuklarına gereken eğitimi ve manevi desteği vermeleri gerekiyor....
Toplumumuzda değişen koşullardan ötürü, aile içi fonksiyonlar, rol çokluğu ve değişkenliğinin büyük önem kazandığı da bir başka gerçekliktir. Örneğin sağlık, meslek ve eğitim gibi birçok ödev ve sorumluluklar aile için kaçınılmaz görevler arasındadır. Daha önce tarım toplumu olan ülkemizde, rol çokluğu ve fonksiyonları pek düşünülmeyen olgulardı. Ama sanayi toplumu olma yolunda önemli adımlar katetmiş olan ülkemizin ailelerinin de rol ve fonksiyonları artarak, çocuklarına ve geleceklerine öncelik tanıyıp eğitimin önemini ve meslek edinimini öne alan bir yapısal değişikliğe gitmektedir.
SORUMLULUK VERİN Aile içindeki bireylerin birtakım temel gereksinimleri vardır. Aile içinde değerli olduğunu hisseden birey, dışarıda kendisini kanıtlamak için aşırı davranışlarda bulunmaz, buna gerek de duymaz. Oysa aile içinde yeterli değeri görmediğine inanan birey, aşırı davranışlarla bu değer duygusunu oluşturmaya çalışır. Özellikle erkek çocuklar çete adını verdikleri küçük gruplarla bu değer duygusunu oluşturmaya çalışır. Ailenin bireylere verdiği en önemli duygulardan biri de güven ortamıdır. Eğer bu ortam sağlanmazsa, çocuklar kendilerini daha güvende hissettikleri büyükanne ya da büyükbabalarının evlerinde daha çok vakit geçirmek ister. Ailede bu güven oluşturulamazsa, aile bireyleri yoğun stres ve gerginlik yaşar. Sağlıklı manevi yaşam, ailenin çocuğuna verebileceği en önemli süreçtir.
AYRIM YAPMAYIN Aile sistemi içindeki anne- baba, hem kendi sorumluluklarını çok iyi bilmeli ve uygulamalı hem de çocuklarına bu sorumluluklarını öğretmeli ve yüklemelidir. Eğer anne-baba çocuğun tüm sorumluluğunu üzerine alırsa, aciz çocuk yetiştirir. Bu şekilde yetişmiş çocuklar, yaşamlarında yer alan olaylardan sürekli başkalarını sorumlu tutar. Çocuğa her şey hazır verilmemelidir. İçinde bulunduğu gelişimsel dönem göz önünde bulundurularak, çocuk kendi sorunları ile baş başa bırakılmalıdır. Yaşı dikkate alınarak çocuğun odasını toparlaması, ev işlerine yardım etmesi gibi konularda sorumluluğu sağlanmalıdır. Bu sorumluluğu verirken, kız ve erkek işleri kesin çizgilerle ayrılmamalıdır.