Gebelikten korunma yollarından biri olan RİA, genellikle ağrısız bir şekilde takılır. Anne olmayanlar dışında tavsiye edilen yöntemin koruma kapasitesi ise yüzde 99'lardadır.
Rahim içi araç (RİA-Spiral), geri dönebilir doğum kontrolü sağlayan ve rahmin içine yerleştirilen küçük plastik bir araçtır. Rahim içi araç, belki de en eski gebelikten korunma yöntemidir. Bakır veya hormon içeren tipleri vardır. Ülkemizde en çok bakır içeren araçlar kullanılır, bunlar "T" şeklindedir ve 10 yıl süreyle gebeliği önler. Koruyuculuk süresi farklı olan başka türde rahim içi araçlar da vardır. Rahim içi araç takılı olanlar, yıllık doktor muayenesinden geçmelidir. Gebelikten koruyuculuk oranı yüzde 99'dur.
KONTROL EDİLİR Rahim içi araç, takıldığı günden itibaren korumaya başlar ve çıkartıldığında koruyuculuğu biter. En yaygın uygulama adet kanamasının ilk 3 günü içinde RİA takmaktır. Ancak bu şart değildir. RİA doğum ya da sezaryen sonrası veya kürtajdan hemen sonra takılabilir. Adet döneminde ya da hemen sonra ağrısız ve basit bir işlemle rahim içine yerleştirilen spiral, rahim ağzından hafifçe sokulduktan sonra bir piston yardımıyla rahim içinde bırakılır. Ucunda bulunan ipçik sayesinde, adet kanamalarından sonra düşüp düşmediği kontrol edilir.
SAKINCASI YOK AMA... Rahim içi araç, sperm ile döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesini engelleyerek kadını gebelikten korur. Doğurmamış kadınlarda bilimsel olarak RİA'nın sakıncası kanıtlanmamış olsa da birçok doktor doğurmamış kadınlarda hem rahimleri daha küçük olduğu hem de olabilecek yan etkiler yüzünden RİA kullanılmasını önermez.
DIŞ GEBELİĞİ ENGELLEMEZ Kullanıcıların yüzde 95'i herhangi bir rahatsızlık yaşamaz. RİA'nın bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bazı istenmeyen etkileri de vardır. RİA ile iltihabi hastalıklar artabilir. Böylece RİA kullananlarda yumurtalık iltihapları daha sık görülür. RİA, normalde rahim içine gebelik yerleşmesini engeller fakat dış gebeliği engelleyemez. RİA kullananlarda dış gebelik olma şansı göreceli olarak artacaktır. RİA'nın cinsel yolla bulaşan hastalıklarda herhangi bir koruyuculuğu yoktur.