Toplumsal gelişmeler ve birikimler ailelerin yapısal durumlarını da belirler. Bu nedenle artık 'klasik çekirdek aile' tanımını bir kenara koymalıyız....
Aile bir ilişkiler sistemidir. Aile içindeki bireylerin birbirleriyle nasıl etkileşimde bulunduklarını düzenleyen kurallara aile sistemi denir. Ailenizi anlayabilmeniz için ailenizi kuşatan ve sürekli birtakım etkiler altında tutan gerçekleri tanımanız gerekir. Toplum dokusunu oluşturan gerçekler de toplumun parçaları ve kültürel malzemeleri olarak görülür.
DEPRESYONA YOL AÇABİLİR Aile sisteminin yerine oturtulabilmesi, rol ve fonksiyonların anlaşılabilmesi için aile ve çiftlerin bir uzmana danışmaları bir gerekliliktir. Henüz çocuğu olmayan çiftler, sadece meşru bir çifttir. Ancak bir çocuk olduğunda, tüm sistem tamamen değişir. Aileye çocuk katıldığında, kadın ve erkek, rollerine artı değer kazandırarak yeni değişimleri kucaklamak zorundadır. Bu da kolay olmayan bir değişimin zorunluluk halidir. Bir kişinin fazla rollere sahip olması, ailede yaşayan diğer bireyleri pasifleştirebilir ya da yalnızlaştırabilir. Kişinin rolsüz olması ise ileride kendisini yetersiz hissetmesine, bu da depresyona neden olur. Bazı aile bireyleri, aşırı korunma güdüsü altında kendilerini savunmasız ve içine kapanık hissettiklerini söyler.
KAVRAM OLARAK FARKLILAŞTI Toplum sınırları olmayan dinamik bir realitedir ve gelişmeye açıktır. Sınırları aşan ve gelişme misyonunu elde etmiş bir toplumun ailesi dinamik bir gelişme kaydedebilir. Toplum denilince ilk akla gelen insan olsa da insanı şekillendiren sosyal ve siyasal birikimler, kültürel, tarihsel üretim biçimleri, ailenin kültürel dokusunda yer edinmiş gelenekleriyle geleceği belirleyecek kadar dinamik bir etkiye sahiptir. Sanayileşmiş toplumlarda aile kavramı "klasik çekirdek aile"den çok, "yalnız çekirdek aile" nin yapısındadır. Aile-akrabalık anlayışı değişime uğramıştır. Özellikle metropol kentlerde çocukların başka yerde bulunması veya eşlerden birinin çeşitli nedenlerle uzakta olması, izole çekirdek ailenin durumunu gösterir. Ancak Türkiye'de çekirdek ailenin yoğun denilebilecek aile ve akraba ilişkisi içinde olması ilişkiler yumağının daha karmaşık olmasına yol açabiliyor. Bu aile yapısına, birbirine bağlı "bağlantılı çekirdek aile sistemi" adını verebiliriz.