Çoklu kistlerin en büyük düşmanı kilolardır. İlerleyen yaşlarda kilo kontrolüne dikkat edilmediği ve muayene ihmal edildiği durumda kistler rahim kanseri riskini artırır.
Her iki tedavi sırasında yapılması gereken en önemli işlerden biri de diyetisyen eşliğinde kilo verilmesidir. Kilo artışına bağlı vücutta hormonal bir kısır döngü oluşur ve bunu kırmanın tek yolu zayıflamaktan geçer. Kilo kaybı ile hormonal düzenin normal şekle girebildiği yapılan tedavilerde izlenmiştir. Polikistik Over Sendromu'nda tedavi oldukça uzun bir süre devam etmelidir. Çünkü yumurtalıklar üzerindeki baskı ortadan kaldırıldıktan sonra yumurtalıklar yeniden düzensiz hormon üretimine başlamakta ve şikayetler yeniden oluşabilmektedir.
MUAYENE İHMALE GELMEZ Polikistik Over Sendromu olan kadınlar gebelik sonrası da jinekolojik takipleri bırakmamalılar ve yıllık muayenelere devam etmeliler. Bu hastalarda ileri yaşlarda şeker hastalığı başta olmak üzere bazı hastalıkların gelişimi söz konusu olabilmektedir. Bunu önlemek için aşırı kilo alımı engellenmeli ve gerekirse ilaçlarla düzenli adet görmeleri sağlanmalıdır. PKOS'u, ileri yaşlarda Tip II, yani insüline bağımlı olmayan (tedavide ağızdan alınan ilaçların kullanılabildiği) diyabet gelişme olasılığının arttığı bir durumdur. Özellikle kilolu olanlarda bu risk daha da yüksek olmakla beraber, 40 yaşın üzerinde olan PKOS'lu kadınların yaklaşık yüzde 40'ında diyabet gelişmektedir. PKOS'u, kanda androjen (erkeklik) hormonların yüksek olduğu bir durumdur, bu durum kan yağları (lipitler) üzerine olumsuz etkiler oluşturur. Hem kan yağlarının bozulması, hem şeker hastalığı, hem de kilo artışı, PKOS'lu hastada hipertansiyon ve damarlarda sertleşme (ateroskleroz) riskini artırır. PKOS'lu hastada rahim kanseri gelişme riski artar. Rahim kanserine zemin hazırlayan tüm faktörler (şişmanlık, şeker hastalığı, hipertansiyon ve çocuk doğurmamış olmak), PKOS'lu hastada mevcuttur. Rahim kanseri gelişimine zemin hazırlayan en önemli etken ise rahim iç tabakasının uzun süreli tek başına östrojen hormonu hakimiyetine maruz kalmış olmasıdır. Bu son durum yumurtlama olmaması nedeniyle progesteron hormonunun koruyucu etkilerinden maruz kalan PKOS'lu kadınlarda oldukça ön plandadır. PKOS'da yumurtlamanın düzenli olarak sağlanması veya eksik olan progesteron hormonunun ilaçlarla dışarıdan takviye edilmesi ile rahim kanseri gelişme riski en aza iner.