Polikistik Over Sendromu'nun gözle görülür en büyük zararının tüylenme olduğu kesindir. Ancak rahme yaptığı etkiler nedeniyle oluşan zararlar, kalp-damar hastalıkları riskini artırabilir. Bu nedenle gerekli tedaviyi uygulamak önemlidir.
Polikistik Over Sendromu, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Rahmin iç zarı (endometrium) progesteron etkisinden mahrum kalınca sürekli kalınlaşır, bu hastalık uzun süre devam ederse endometrium kanseri gelişmesine neden olabilir. Polikistik Over Sendromu olan kadında, erkeklik (androjen) hormonu aşırı salgılanır. Hastalık uzun sürdüğünde bu hormona bağlı olarak kan lipid (yağ) metabolizması bozulur. Bu da kalp-damar hastalıkları oluşma riskini artırır.
İHTİYACA GÖRE Hastalığı tamamıyla ortadan kaldırabilecek etkili bir yöntem yoktur. Hastanın ihtiyacına göre tedavi düzenlenir. Gebelik istemeyen kadınlarda doğum kontrol hapları kullanılır. Böylelikle yeni kist gelişimi önlenir. Adet düzensizliği ve tüylenme şikayetleri, doğum kontrol hapları ile ortadan kalkar. Doğum kontrol hapları yeni tüylerin oluşumunu engeller. Buradaki tedavi ile yumurtalıklardan üretilen erkeklik hormonu baskılanmaktadır. Başlanan tedaviden sonuç alabilmek için en azından 6 ay-1yıl beklemek gereklidir. Doğum kontrol haplarının içinde bulunan progesteron endometriumu, kanser gelişimine de engel olur. Başka sağlık problemleri nedeniyle doğum kontrol hapı kullanamayan ya da kullanmak istemeyen kadınlarda adet düzeni, belirli aralıklarla verilen progesteron ile sağlanır. Gebelik isteyen kadında ise ovülasyonu (yumurtlamayı) sağlamak amacıyla ağızdan ya da iğne şeklinde ilaçlar verilir. Bu tedaviler ile Polikistik Over Sendromlu kadınların yüzde 80'inden fazlasında yumurtlama sağlanabilir. Eskiden oluşmuş tüyler için etkili ve hızlı bir ilaç tedavisi yoktur.
ETKİLİ YÖNTEM: İLAÇ Daha önceden oluşmuş tüyler için yapılması gereken şeyler ise klasik çözümlerdir. Ağda, elektroliz gibi yöntemlerle bunlar giderilebilir. Doğum kontrol ilaçları kullanılmadan tüyler alınırsa, yöntem başarısız olur ve alınan tüyler yeniden ve daha fazla bir şekilde çıkar. Polikistik Over Sendromu'nun tedavisindeki ilaçlar oldukça etkilidir. Ancak, bazen ilaçla tedavi ile başarı sağlanamadığında laparoskopik olarak yumurtalıklara cerrahi girişim uygulanabilir. PKOS'lu hastalar, hiçbir şikayetleri olmasa bile artmış olan rahim kanseri riskini azaltmak amacıyla mutlaka tedavi edilmeli ve en azından aylık düzenli adet görmeleri sağlanmalıdır.