Tırnak yeme sorunu, çocuk büyüdükçe farklı sosyal durumlara göre artar ya da azalır... 3-4 yaşlarına kadar görmezlikten gelmek, en iyi çözüm olabilir.
Çocukluk döneminde kardeş kıskançlığı, ailede yaşanan sorunlar ve şiddet gibi pek çok olay tetikleyici rol oynayabilir. Özellikle okul sorunları ve başarısızlıklar, en doruk noktasına ulaşır. Gençlik döneminde okul başarısızlıklarının yanı sıra kız erkek arkadaşlıklarında yaşanan sorunlar, iniş çıkışlar tırnak yemeyi devam ettirir. Yetişkinlik döneminde ise iş stresi ve eşle ilişkilerden kaynaklanan stres, bunu pekiştirebilir. Tırnak yeme alışkanlığının tedavisinde en etkili yöntem, 3-4 yaşlarına kadar bu alışkanlığın annebaba tarafından görmezlikten gelinmesidir. Alışkanlığın devam etmesi durumunda ise bazı önlemler alınmalıdır.
BASİT ÖNLEMLER 8 Çocuğun gerginlik ve uyumsuzluk nedenleri iyice araştırılmalı ve bunlara çözüm getirilmelidir. 8 Çocuğu azarlamak, korkutmak, ceza vermek gibi zorlayıcı yöntemlerin uygulanması yararlı olmamaktadır. Hatta kimi zaman daha ağır duygusal problemlere neden olabilir. 8 Çocukları korku kaygı yaratacak durumlardan uzak tutmak önem taşır. 8 Küçük çocukların kaygı ve korku verici TV filmlerini izlemeleri, kavgalı olaylarda bulunmaları çocuğu heyecanlandıracağı için sakıncalıdır. 8 Tırnak yiyen çocuklara yatarken eski eldivenleri giydirebilirsiniz. Bu, çocuk tırnaklarını yemek istediğinde hatırlatıcı olacaktır. 8 Tırnağa acı, zararsız bir sıvı sürülebilir. Bu acı, tırnak yemeyi terk etmeye yardımcı olabilir. 8 Çocukların ilgisi başka yöne çekilmeli. TV izlerken ağzı çiğneyecek bir şeyle meşgul edilebilir. 8 Çocukları ara sıra başarılarından dolayı ödüllendirmek yarar sağlayabilir. Ancak bunun kısıtlı ve uygun olması gerekir. Aksi takdirde çocuk yeni ödüller almak için bunu kullanabilir. 8 Tırnak derin kesilebilir. Çocuğun kendi tırnak bakımıyla uğraşması da yararlı olabilir. Bunun için çocuğa manikürpedikür malzemeleri alınabilir. Çocuğa tırnak yemenin çok kötü bir alışkanlık olmadığı ve bunu isteyenlerin kolaylıkla terk edebilecekleri anlatılmalıdır. Çocuk buna inandığında, bu alışkanlıktan vazgeçmek için çabalar. Çünkü dış etkenler çocuğun bu alışkanlıktan vazgeçmesine fazla etkili olmamakla beraber, bazı hallerde alışkanlığın kökleşmesine ve başkalarını kızdırmak ve huzursuz etmek için bir araç olarak kullanmasına neden olmaktadır.