'SAĞLIKSIZ SAĞLIK!'
Türkiye'deki ilik nakillerinin yüzde 30'unu gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde görülmemiş bir skandal yaşanıyor. Hastanenin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görev yapan 2 doktordan biri askere gitti, diğeri doğum iznine ayrıldı. Hastaneye tedavi için başvuranlar ise tam anlamıyla sahipsiz kaldı...
200 ÇOCUK BEKLİYOR
Durumun vehametini anlamak için bölümün Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Akif Yeşilipek'in sözlerine kulak verelim: "Türkiye'de aile dışı nakil yapılabilen tek merkez olan hastanemizde, 2005 yılından itibaren bekleme listesi ikiye katlandı." Hastanede şu anda tedavi olmak için bekleyen çocuk sayısı 200'e ulaşmış durumda...
***
Derman var doktor yok
Türkiye'deki ilik nakli hastalarının yüzde 30'una derman olan hastanede doktor eksikliği kriz yarattı. 200 çocuk sırada beklerken, 1 günde doktor başına düşen hasta sayısı ise 50'yi buldu.
Türkiye'de yapılan ilik nakillerinin yüzde 30'unun gerçekleştirildiği hastanede, doktor krizi yaşanıyor. İlik naklinde önde gelen hastanelerden biri olan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nın 2 doktoru da ayrılınca, hastaları tedavi etmek zorlaştı.
HEMŞİRE DE YETERSİZ
200 çocuk tedavi görmek için sırada beklerken, doktorların kadın olanı doğum iznine ayrıldı, uzman doktorlardan biri de 12 ay askerlik görevini yapmak üzere gitti. Hastanede hemşire sayısı da az olunca sıkıntının boyutu daha fazla hissedildi. Günde ortalama 100 hastanın başvurduğu merkezde sadece 2 doktor kalınca, doktor başına 50 hasta düştü. Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Akif Yeşilipek ise durumun vahim olduğunu kabul etti: Türkiye'de aile dışı nakil yapılabilen tek yer olan merkezimizde, 2005 yılından itibaren bekleme listesi 2'ye katlandı. Doktor ve hemşire sayısı artırılırsa yılda 70 hastaya ilik nakli yapabiliriz.