Yeni araştırmalarla sürekli gelişen pap smear testi, kanser tanısı için hayati önem taşıyor... Ancak bunun için düzenli muayene gerekiyor.
En çok görülen kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanseri, bu testle tespit ediliyor... Pap smear testi, jinekolojik muayene sırasında rahim ağzından (serviks) alınan sürüntünün yayma yapılarak incelenmesine dayanan tanı testidir. Pap smear testi rahim ağzının kötü huylu (habis, malign) veya kötü huylu bir hastalığa dönüşme potansiyeli olan (premalign) değişikliklerini saptamak amacıyla yapılan bir tarama testidir. Bu test, cinsel ilişkiye başlamış her yaştaki kadına yılda 1 defa yapılması gereken tarama testidir. Test rahim ağzı kanserini (servikal kanser) taramanın yanı sıra, cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve viral enfeksiyonların tanısında da kullanılır.
Ağrısızdır Smear alınması son derece basit bir yöntemdir ve kesinlikle ağrıya neden olmaz. Jinekolojik muayene sırasında vajinal spekulum takıldıktan sonra rahim ağzı görülür. Herhangi bir kanama olmadığından emin olunduktan sonra plastik bir spatul ya da fırça vasıtası ile rahim ağzından vajinaya dökülen hücreler toplanır. Ayrıca yine bu fırça vasıtasıyla rahim içine uzanan kanaldan sürüntü alınır. Pap smear testi rahim ağzı kanserine bağlı hastalık ve ölümleri azaltmıştır.
Oran düştü... Bu nedenle tıp dünyası tarafından kabul edilmiş, oldukça etkili bir tarama testidir. 1970'li yıllarda 100 binde 21.6 olan rahim ağzı kanseri görülme sıklığı, pap smear testi sayesinde 1990'lı yıllarda 10.4'e düşmüştür.
Ölümler azaldı Benzer şekilde bu hastalığa bağlı ölüm oranları da 100 binde 7.4'den 2.4'e gerilemiştir. Yine 1970'li yıllarda genital kanserlere bağlı ölümlerde serviks kanseri birinci sırayı alırken, pap smear testinin yaygınlaşması ile 4'üncü sıraya inmiştir.
* * * Bunca önleme rağmen her yıl pek çok yeni rahim ağzı kanseri olgusu ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalarda, bu kadınların yarısında ya hayatları boyunca hiç papsmear testi yapılmadığıya da son 5 yıl içinde testin tekrarlanmadığı görülmektedir. Ülkemizde şikayeti olmasa dahi rutin kontrole giden vebu testi yaptıran kadınların oranı ne yazık ki olması gerekenden çok daha düşüktür. Pap smear testinin duyarlılığı yüzde 100 değildir.
Şikayet olmasa da Tarama testinden yeterli verimi alabilmek ve hatalı negatif sonuç görülme oranlarını en aza indirebilmek için yeni teknoloji arayışları devam etmektedir. Şikayeti olsun ya da olmasın her kadının yılda en az 1 kez jinekoloji muayeneden geçmesini ve yılda 1 kez Papsmear testi yaptırmasını şiddetle öneririm.