Çeşitli sebeplerle belli aralıklarla belli kuruluşlar 'yılın başarılı isimleri'ni seçerler. Ben şahsen bir çok ekonomi dergisinin bu tarz ödül törenini sundum. Ödül alanlar, verenler ve davetliler oldukça hoş bir coşku duygusuna bürünürler. İşte bunlardan en son olarak, bu yıl 7'ncisi yapılan Ekovitrin Dergisi'nin 'Yılın Starları' törenini sundum. Törene yurtiçi ve yurtdışından iş dünyası, finans, yerel yönetim, siyaset, bürokrasi ve medyanın ünlü isimleri katıldı. Derginin 10 bin okuyucusunun katılımıyla gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre; Dışişleri Bakanı Ali Babacan 'Yılın Bakanı', Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk 'Yılın İş Adamı', Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı 'Yılın Sanayicisi', Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer 'Yılın İş Kadını', TAV Havalimanları CEO'su Sani Şener 'Yılın Yöneticisi', TMSF Başkanı Ahmet Ertürk 'Yılın Bürokratı' ödüllerine layık görüldü. Alkışlar ve tebrikler içinde geçen atmosferde, gerek Ferit Şahenk gerekse Bülent Eczacıbaşı konuşmalarında, ödülü tüm çalışanları adına aldıklarını söylediler.
***
Derginin son sayısında kapak röportajı Ferit Şahenk ile yapılmıştı. Şahenk, Türkiye hakkında olumlu bir tablo çiziyordu. 'Ben optimistim, Türkiye ilk 5'e girer' başlığı altında, "Sanayi, üretim ve lojistik üssü olabiliriz. Enerji ve tarımda da Türkiye'nin önü açık" diyor. Son 5-6 yılda belli bir yere geldiğimizi ve bu kazanımları kaybetmememiz gerektiğini vurguluyor. Evet, önümüzde çok önemli fırsatlar var. Bu fırsatların başında yabancı yatırım geliyor. Şahenk diyor ki: "Yabancı yatırımcı paraları park etti bekliyor."
***
Peki bu park etmiş paralar ülkemize nasıl girer? "Güven ve şeffaflık ortamı yaratılırsa, bu paralar yüzde 7.5 büyüme potansiyeline sahip Türkiye'ye girer. Pazarlama stratejisi oluşturmalıyız." Bir kişinin, kurumun ya da ülkenin elinde iyi ürün ve hizmetleri olabilir. Önemli olan bu varlıkları doğru sunabilmek, yani pazarlamak. Net bir stratejisi olmayan hiç kimse ya da kurum beklediği hedeflere ulaşamaz.
***
"ABD bizi ıskalayıp, arkadan Japonya'dan dolaşıp Hindistan'a girmesin. Avrupa bizi atlayıp oralara geçmesin" uyarısında da bulunan Şahenk, o ülkelere gidecek parayı kendi memleketimize çekmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Peki küresel olarak bir kriz havası varken, Doğuş Grubu Başkanı nasıl böyle bir olumlu tablo çiziyor? Özellikle ABD, Avrupa ve hatta Uzakdoğu'daki kurumların mortgage ve finans problemi su üstüne çıkmışken, ABD'de büyüme oranları yavaşlamışken? Böyle bir ortamda da yatırımcının kaldığını iddia ediyor Şahenk: "Yatırımcı var ama, paraları bir yerlere park ettiler. Bir olay olur, asıl kriz odur. Krizden sonra toparlanma ortamı oluşur. Şu anda yavaş yavaş toparlanma ortamının içindeyiz. Bu ortamda biz doğruları yaparsak Türkiye dünyanın en büyük 5 ekonomisinden bir tanesi olur."