Pap smear testinin en önemli yanı, meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türü olan rahim ağzı kanseri tanısının konulabilmesidir. Hamilelikte de rahatlıkla yaptırılabilir....
Rahim ağzı kanseri, kadın kanserleri sıralamasında meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türü. Pap smear testinin amacı, rahim ağzı bölgesinde bulunan hücresel değişimlerin erken tanısını koyabilmek. Böylelikle kanser henüz oluşma aşamasındayken fark edilebiliyor. İşte bu sebeple pap smear testi büyük önem taşıyor.
BUNLARA DİKKAT Smear testi gebelere yapılabilir mi? İdeal olan gebe kalmaya karar verildiğinde genel bir muayeneden geçmek ve bu aşamada smear testini yaptırmaktır. Ancak testin gebelikte yapılmasının da hiçbir sakıncası yoktur. Gebelik rahim ağzı (serviks) kanserleri riskini artırdığı için birçok jinekolog gebeliğin ilk 3 ayı içinde rutin pap smear testi uygulamaktadır. Pap smear testinin normal rapor edilmesi, hastanın genital olarak normal olduğunu kanıtlamaz. Çünkü test, rahim üst kısmı ve yumurtalık kanserlerini taramaz.
Pap smear testi için örnek alınmasından önce dikkat edilmesi gereken noktalar:
* Pap smear testinden önce, vajina sabun veya benzeri maddelerle yıkanmamalıdır.
* İşlemden 1 gün önce cinsel ilişkiye girilmemelidir.
* En az 72 saat süre ile herhangi bir vajinal krem ya da ilaç kullanılmamalı, vajinal duş yapılmamalıdır.
* Mümkünse regl dönemlerinde pap smear testi yapılmamalıdır (Bu testi yapabilmek için en ideal zaman, son adet kanamasından 10 gün sonrasıdır.)
* İlk tarama: 18 yaşında veya cinsel aktivitenin başlangıcında
* Yüksek risk grubunda: Yılda 1 kez
* Düşük risk grubunda: İlk 3 yıl yılda 1, daha sonra 3 yılda 1 kez
* Kanser tedavisini takiben: İlk 2 yıl 3 ayda 1, 3 yıl 6 ayda 1, sonra yılda 1 kez