Besin zehirlenmeleri özellikle yaz aylarında artan, mevsimsel özellik gösteren enfeksiyonlardır. Son 72 saat içinde bir mikroorganizma veya toksin ile bulaşmış bir besinin tüketiminin ardından ishal, bulantı, kusma, karın ağrıları, karında kramplar gibi birtakım bulguların ortaya çıktığı bir hastalık tablosudur.
ÇİĞ SÜTE DİKKAT EDİN Çoğunlukla hafif olarak seyreder. Ancak zaman zaman ağır, hatta ölümcül bazı sonuçlara da neden olabilir. Son yıllarda özellikle hamburgur, biftek ve çiğ süt tüketimiyle ilişkili salgınlara yol açan bakteri ve toksinler ile böbrek yetmezliği, kanlı ishal ve kanama gibi bulgulara neden olan bakteri salgınları veya besin yolu ile bulaşan tifo ve paratifo bakterileri, ciddi besin zehirlenmesi tabloları oluşturuyor.
HAYVANSAL GIDALAR TEHLİKELİ Bir gıdaya, besin zehirlenmesine yol açan faktörler başlıca 3 yoldan ulaşmaktadır. Bunlardan birincisi gıdanın kendisi, özellikle hayvan kaynaklı gıdalar, bunlar arasında da özellikle kümes hayvanları (hayvanların kendileri bu etkenlerle hasta olabildikleri için) bu tür bulaşılıkta rol oynar. İkincisi işlenmemiş gıdaya katılan maddeler, üçüncüsü ise gıdayı hazırlayan kişi veya gıdanın hazırlandığı çevredir.