Endometriozisin kesin ve kalıcı bir tedavisi yoktur. Uygulanan tedavilerin amacı, ağrıyı gidermek ve infertiliteyi ortadan kaldırmaktır. Bu amaçla tıbbi ve cerrahi tedaviler uygulanabilir. Laparoskopi esnasında tespit edilen odaklar cerrahi olarak tedavi edilir. Cerrahi tedavi sonrasında bir süre hormonal tedavi de uygulanabilir.
LAPAROSKOPİ... Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler endometriozisin tedavisinden fayda görebilir. Endometriozisin evresine ve hastanın özelliklerine göre hastalığın tedavisi değişir. Eğer hastanın istediği kadar çocuğu varsa ve çok şiddetli ağrıdan yakınıyorsa, rahim ve yumurtalıklar çıkartılır. Çocuk sahibi olmayan kadınlarda cerrahi sırasında mümkün olduğunca çok sayıda odak çıkartılır, yapışıklıklar giderilir. Bu işlemin laparoskopik olarak yapılması uygundur. İlaç tedavileri, hormonal tedavileri ve ağrı kesici tedavileri içermektedir. Hormonal tedavi amacıyla; doğum kontrol hapları, GnRH anologları (östrojen salınımını baskılayan ilaçlar) ve hafif dereceli erkeklik hormonu içeren ilaçlar sık kullanılan ilaçlardır. Hormonal tedavi genellikle 3 ila 6 ay sürer. Bu ilaçlar yardımıyla gebelik veya menopoz benzeri bir hormonal tablo oluşturularak hastanın adet görmesi önlenir. Böylelikle hasta adet kanaması dönemini yaşamaz ve endometrioz odakları sessiz kalarak iyileşir. Bu hormonların bir kısmı hastada östrojen azalmasına bağlı ateş basması, vajinal kuruluk, kemik erimesi gibi yan etkilere yol açabilir. Gebeliğin endometriozisten koruyucu ya da tedavi edici etkinliği konusunda kanıtlanmış bir sav yoktur. Ancak gebelikte hastalığın ilerlemesinde bir azalma beklenebilir. Bu nedenle çocuk isteyen endometriozisli hastalara vakit geçirmeden gebe kalmaları önerilir. Teorik olarak menopozda östrojenin bitmesiyle birlikte hastalığın klinik olarak gerilemesi beklenmekle birlikte, literatürde endometriozise bağlı ağrılar nedeniyle menopozda ameliyat olan vakalardan da bahsedilmektedir. Menopozda hormon tedavisi gören endometriozisli hastalarda klinik gidiş giderek kötüleşebilir.
TEKRARLAYABİLİR Hastaların yüzde 30 ila 40'ında endometriozis tekrarlar. Bunun nedeni ise cerrahi tedavi sırasında karın içinde fark edilemeyecek kadar küçük endometriotik odakların atlanılmasıdır.