Kadınlar, doğum kontrol hapı kullanmaya başlamadan önce jinekolojik muayene olmalı. Bu, ilacın nadir de olsa görülen yan etkilerini ortadan kaldırmak için önemlidir.
Doğum kontrol hapı kullanan hastaların takibi çok önemlidir. Tüm kadınlarımıza 6 ayda bir jinekoloji muayenesinrden geçmelerini öneririm. Doğum kontrol hapı kullanan kadınların muayenesinde; varsa hapla ilgili sıkıntıların dinlenmesi, jinekolojik muayene, smear testi, tansiyon kontrolü, meme muayenesi, karaciğer muayenesi ve kan testleri yapılmalıdır. 35 yaş üzeri, kilo problemi, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve tansiyon problemi (ya da öyküsü) olan kadınlarda, doğum kontrol haplarına başlanmadan önce gerekli kan ve idrar tahlillerinin yapılması uygun olacaktır. Ancak doğum kontrol hapları, birçok kadında bu işlemler yapılmadan bile rahatlıkla başlanabilecek güvenilir ilaçlardır. Uzun süren ve tedaviye cevap vermeyen baş ağrısı, baş ağrısı ile birlikte görülen baş dönmesi, bulantı ve kusma, bulanık görme, ani görme kaybı, geçici körlük, bacaklarda kızarıklık ve ağrı, inme ya da felç, şiddetli karın ağrısı, şiddetli göğüs ağrısı ve nefes almada güçlük, kan basıncında yükselme gibi durumlarda; bu şikayetlere sebep olabilecek başka hastalıklar yoksa, doğum kontrol hapı hemen kesilmeli ve hekime danışılmalıdır.
Gününü kaçırmayın Doğum kontrol haplarının kutusunda 21 tablet vardır. Genel kural olarak haplara adetin 1'inci gününde başlanır, daha sonra her gün 1 tablet kullanılarak devam edilir. Tabletlerin ambalajının arkasına bakarsanız, haftanın günlerinin yazılı olduğunu görürsünüz. Bunlardan yararlanarak başlangıç tableti aldığınız gün ile bu yazılı günleri aynı tutarsanız, zaman geçtikçe herhangi bir gün tablet almayı unutmamış olursunuz.
Unutulursa... * 1 hap unutulursa * İlk 2 haftada 2 hap unutulursa * 3. haftada 2 hap ya da herhangi bir zamanda 2'den fazla hap unutulursa
Ne yapılmalı? * Akla geldiği anda o hap alınır ve bir sonraki hap normal şekilde kullanılır. * Takip eden 2 günde 2'şer hap alınır. * Kalan haplar bırakılıp yeni bir kutuya başlanır.
Ek koruma? * Gerekmez. * Şart olmamakla beraber 7 gün ek korunma uygulanabilir. * Hemen ek bir korunma uygulanmalı ve 7 gün sürdürülmelidir.