Cinsel ilişki sırasında penisin aşırı zorlanması, hem beraberliğin kalitesini düşürür hem de sağlığı olumsuz yönde etkiler. İktidarsızlık ve ereksiyon sorunu da gündeme gelebilir.
Ben 26 yaşında, bir kez kürtaj olup spiral taktırmış bir kadınım. Doğum yapmamış kadınlara spiral takılmasının sakıncası var mıdır? İlişki sırasında koku problemi oluyor, tedavi uyguladık ama tekrarlıyor. Doktorum küçük bir yara olduğunu söyledi, sebep bu olabilir mi? Teşekkürler. Halk arasında kısırlık yaptığı iddiasıyla doğurmamış kadına spiral takılmaması gerektiği söylenir, ancak bu doğru bir bilgi değildir. Yine de çok düşük ihtimalle de olsa iltihap riski nedeniyle doğurmamış kadına spiral tavsiye edilmez. Siz bir kürtaj yaşamışsınız, başka bir korunma yöntemini kullanamıyorsanız, spiral taktırmanız doğru bir seçenektir. Çünkü korunmadan oluşabilecek yeni bir istenmeyen gebelik sonrası yapılacak kürtaj işleminde, çok daha fazla sorun ortaya çıkabilir.
İlaç tedavisi mümkün Kadınlarda cinsel ilişki sırasında ve adet günlerinde belirginleşen kötü kokulu akıntının en sık nedeni, "bakteriel vaginosis"dir (non-spesifik vajinit)". Bu enfeksiyon, "gardnerella vaginalis" denilen mikrobik ajanın vagina içersinde aşırı çoğalması sonucu oluşmaktadır. Bol miktarda beyaz- gri hafif sarımsı vaginal akıntı ile karakterizedir. Özellikle akıntının kötü kokusu belirgindir. Tedavisinde ağızdan ve vajinal yoldan antibakteriel ilaçlar kullanılabilmektedir.
* "32 yaşında bir erkeğim. Penisim sert halde iken kırılma oldu. Çok ağrım var ve eskisi gibi sertleşme olmuyor. Bunun tedavisi var mı?" Penisin ereksiyon halinde ani bükülmesi veya ilişki esnasında meydana gelen zorlanma sonucu, ereksiyon sağlayan doku cidarlarında, yırtılma ve kanama olur. Bunun sonucunda da peniste şişlik, kızarıklık ve ağrı oluşabilir. Bu duruma halk arasında "penis kırılması" adı verilir. Böyle bir durumda acilen hekime başvurmanız gerekir. Hemen doktora görünülürse, oluşabilecek iktidarsızlık tehlikesi önlenebilir.
Dikişle tamir edilebilir Tanı hastanın öyküsü ve fizik muayenesi ile konulur. Muayenede kırılma olan tarafta kan birikmesi ve peniste karşı tarafa doğru eğilme, şişlik, morarma saptanır. Çok küçük olan yırtıklar, kavernozografi adı verilen özel görüntüleme yöntemleri ile saptanabilir. Penis kırığı daha önceleri penise bandaj uygulanması, lokal soğuk pansuman tatbiki ve şişlik giderici ilaçlar verilerek tedavi edilmeye çalışılırdı. Şimdi ise tanı konulur konulmaz cerrahi müdahale ile başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor. Ameliyatta penis cildi sünnet hattından çepeçevre açılarak geriye doğru çekiliyor ve etrafa birikmiş olan kan boşaltıldıktan sonra yırtık kısım bulunarak dikişle tamir ediliyor.
Peyroni tehlikesi... Penis kırığı tedavi edilmezse peniste şekil bozukluğu, ağrılı sertleşme, cinsel ilişkide zorluk, iktidarsızlık, idrar yolunda bölgesel genişleme, kanama bölgesinde peyroni hastalığı adı verilen sert şişlikler oluşabiliyor. Penis kırılması erkeğin cinsel yaşamını olumsuz yöndeetkileyebiliyor. Bunun olmaması için alınması gereken tedbirler çok önemli.
"Nişanlımla sürtünme yoluyla ilişkiye girdik. Üzerimizde kıyafetlerimiz vardı. Bana kan geldiğini söyledi. Kan neyi işaret ediyor? Çok zor durumdayız, 25 gün sonra düğünümüz var. Gerdekte ilişki sırasında kan gelir mi?" Anlattığınız şekilde bir ilişkide kızlık zarının yırtılması zor görünüyor. Gelen kan, genital bölgedeki tahrişten de kaynaklanmış olabilir. Kesin tanı için jinekoloji muayenesi uygun olacaktır. Kızlık zarı genelde ilk ilişki ya da yabancıbir cisim (parmak veya muayene aletleri) girişi ile yırtılır. Zar birkaç yerden yırtılır ve az miktarda kanama meydana gelir. Bu yırtıklar birkaç gün içinde iyileşir ve bir daha kanama olmaz. Eğer bu ilişkiniz sırasında nişanlınızın kızlık zarı yırtıldı ise bir daha kanama gerçekleşmeyecektir.