Gebelik oluşumunu etkileyen problemler çiftlerin psikolojisini alt üst eder. Bu durumda uygulanması kolay ve risksiz olan 'aşılama' yöntemi, yüzde 20 oranında başarıya götürür.
25 yaşındayım. Yumurtalıklarımda 3 tane yumurta var. İkisi aynı büyüklükte, üçüncüsü ise biraz küçük. Cinsellikte sorunum yok. Kısır olabilir miyim? Skrotumda (torba) elinize gelen şişlik ya da kitle varsa, derhal hekime muayene olmanız gerekir. Buradaki kitleler tümör, kist, iltihap ve kasık fıtığı olabilir. Teşhis için muayene, kan testleri ve ultrasonografi gerekir.
Ben 28 yaşındayım ve SSK'lıyım. Sol varikoselden ameliyat oldum. Spermlerimin hareketi bebek olması için yeterli olmadı. Kullandığım ilaçlar da fayda etmedi. Doktorum aşılamayı tavsiye etti. Birde siz bilgi verebilir misiniz nasıl olduğunu? Başarı oranı ve maliyeti nedir? Aşılama (intrauterin inseminasyon-rahim içi inseminasyon-inseminasyon-IUI), spermlerin yumurta ile buluşmasını kolaylaştırmak için uygulanan bir yöntemdir.
PRATİK VE EKONOMİKTİR Aşılama pek çok kısırlık (infertilite) durumlarında uygulaması kolay, pratik, nispeten ekonomik ve risksiz bir işlem olduğu için pek çok durumda ilk tercih edilen yöntemdir. Aşılamadaki amaç; rahim ağzını (serviks) devre dışı bırakarak, daha fazla sayıdaki sağlıklı spermi rahim içine ulaştırmak, buradan da tüplere ulaşmasını sağlayarak gebelik şansını arttırmaktır.
ULTRASONOGRAFİ TAKİBİ Bu işlem için erkekten semen (meni) örneği alınır, laboratuar koşullarında özel bir şekilde yıkanarak yalnızca canlı ve sağlıklı spermler elde edilir (Semen bazı özel solüsyonlarla yıkanıp kaliteli, sağlıklı ve hızlı hareketli spermler ayrıştırılarak elde edilir). Semen örneğinin işlemden geçirilmeden, olduğu gibi rahim içine verilmesi tercih edilmez. Bu spermler en kısa zamanda özel kanül (boru) vasıtasıyla rahim içine verilir. Tabii bu işlem sırasında kadının da yumurtladığından emin olmak gerekir. Bu amaçla kadın ultrasonografi ile takip edilir ve uygun zamanda aşılama işlemi gerçekleştirilir. Tüm sperm ayrıştırma metotlarında amaç, daha iyi hareketli, normal yapıda ve yeterli sayıda sperm içeren konsantre semen elde etmektir. Aşılama için en azından 1 milyon hareketli sperm gerekir.
TEDAVİ AĞRISIZDIR Aşılama için erkeğin 3 günlük cinsel perhiz sonrası semen (meni) örneği alınır. Laboratuarda özel filtreler ve özel yıkama teknikleri ile semen işlenir. Hazırlanan sperm konsantresi özel enjektör içinde ve bir termosta kadın doğum uzmanınıza gönderilir. Sperm hazırlandıktan sonra geçen süre 1 saati aşmamalı, kısa sürede aşılama yapılmalıdır. Hekiminiz özel bir kanül (inseminasyon kanülü) ile sperm örneğini rahim içine hassas bir şekilde enjekte eder. İşlem anestezi gerektirmez, ağrısızdır. İşlemden sonra bir süre (yaklaşık 15-20 dakika) dinlenmeniz gerekir.
Ben 21 yaşında bir erkeğim. Penisimde sabahları kendiliğinden sertleşme olayı yaşıyorum. Bu hastalık olabilir mi? Uykunun rüya dönemlerinde sertleşme oluşur ve çoğunlukla bu durum devam eder. Sabah sertleşmesi olması erkeğin fiziksel olarak sağlıklı olduğunun bir göstergesi sayılır.