Doğum kontrol haplarının olumsuz herhangi bir yan etkisi bulunmuyor. Adet düzensizliğinde de kullanılan bu haplar, kısırlığa neden olmuyor.
Birçok kadın doğum kontrol hapları ile ilgili kulaktan dolma bilgilere inanır. Bilimsel niteliği olmayan bu bilgiler, daha çok bu hapların zararlı olduğu ile ilgilidir. Oysa doğum kontrol hapları birçok hastalığı önleyici ve tedavi edici özellik taşır. İşte en çok merak ettiğiniz sorular ve cevapları:
* Adet düzensizliği: Doğum kontrol hapları kesinlikle adet düzensizliği yapmaz, aksine tedavi eder. Adet düzensizliğinin altında miyom gibi organik bir neden yoksa, yani adet düzensizliği hormonal nedenlere bağlı olarak ortaya çıkıyorsa, doğum kontrol hapları tedavi amacıyla kullanılır. Üstelik ilk tedavi seçeneği olarak faydalanılır.
* Adet dışı kanamalar: Sıklıkla doğum kontrol haplarına başlanılan ilk aylarda görülür. Herhangi bir önlem almadan, kendiliğinden düzelen geçici bir durumdur. Sigara içenlerde, doğum hapları düzensiz kullananlarda ve rahim ağzında iltihap bulunanlarda, ileriki dönemde ara kanamalar olabilir. Bu kanamalar için kısa süreli östrojen tedavisi genellikle yeterli olur.
* Kısırlık: Doğum kontrol hapı bırakıldıktan sonraki ilk 3 ay içerisinde başka bir sorun yoksa gebelik oluşur. Kısırlık yapmadığı gibi gebe kalmayı geciktirici etkisi de yoktur. Doğum kontrol hapı, kesinlikle geri dönüşümü olan bir yöntemdir.
* Adetin kesilmesi (amenore): Özellikle düşük doz östrojen içeren hap kullananlarda görülür. Rahmin aşırı incelmesi, buna neden olur. Adetin kesilmesi gebelik endişesi ile hastayı huzursuz edebilir. Her ihtimale karşın gebelik testi yapmakta fayda vardır. Hapı kesmek yerine, başka bir hapa geçilmesi uygundur.
* Kilo alma: Doğum kontrol hapları kilo aldırmaz. Ancak bazen iştah artışına yol açabilirler. Dikkat edilmezse buna bağlı olarak kilo alınabilir.
* Sivilceler: Düşük doz doğum kontrol hapları, mevcut sivilcelerde düzelme sağlar.