Doğum yapan kadınlar, kendilerini yorgun ve yıpranmış hissettikleri için cinsel ilişkiye konsantre olmakta güçlük çeker... Bu nedenle 'lohusalık döneminde' erkeklerin eşlerine karşı anlayışlı davranmaları çok önemli.
* "Eşim yeni doğum yaptı, 2 aylık bir kızım var. Ne zaman ilişkiye girebilirim? Cevabınız için teşekkürler." Doğumdan sonraki döneme "lohusalık dönemi" diyoruz. Bu dönemde, bebeğin bakımı ve beslenmesi nedeniyle anne yorgun ve uykusuz günler geçirebilir. Ayrıca 9 aylık gebelik dönemi ve ardından yaşanan doğum eyleminin (normal veya sezeryan) şekline bağlı olarak da annede bir genel yorgunluk ve tükenmişlik hali görülebilir.
1 AY SONRA DÜZENE GİRER Anne doğuma bağlı olarak uyarılmada ve ıslanmada sorunlar yaşayabilir. İlişki sırasında ağrı duyma korkusu, gebelik nedeniyle aldığı kilolar nedeniyle vücudunu estetik olarak güzel hissetmemesine bağlı cinsel uyarılmada ve cinsel hazda değişiklikler olabilir. Bebek bakım sorunlarına (ağlama, uyumama gibi) bağlı olarak cinsel ilişkiye konsantre olmakta güçlük çekebilir. Doğumdan 1.5-2 ay sonra bu sorunların büyük bir kısmı ortadan kalkar. Bu zamandan sonra ilişkiye tekrar başlanabilir, ancak yine de annenin kendisini hazır hissedip hissetmediğini sormakta fayda vardır. Lohusalık döneminde gebe kalma ihtimali azdır, ancak yine de bir doğum kontrol yöntemi uygulamak gerekir.
* "Merhaba, ben sürekli yabancı uyruklu kadınlarla birlikte oluyorum. Bu ilişkilerde korunuyorum ama yine de 'Cinsel yolla bulaşan bir hastalığım var mı?' diye korkuyorum. Nereye gitmeliyim ve ne tür testler istemeliyim?" Erkekte meni, kadında vajina sıvısı mikrop taşıyabildiği için cinsel yolla bulaşan hastalıklarda en sık görülen bulaşma yolu, korunmadan yaşanılan cinsel ilişkilerdir. Cinsel ilişkide bulunulan kişi sayısı arttıkça, hastalık kapma tehlikesi de artar. Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklara, korunsanız dahi yakalanabilirsiniz. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğu tedavi edilebilir. Teşhis için herhangi bir hekime başvurabilirsiniz, ancak çoğunlukla erkeklerin üroloğa, kadınların jinekoloğa gitmesi önerilir. Alınacak anamnez (tıbbi sorgulama) ve muayenenin ardından, hekiminiz sizden kan ve idrar tetkikleri isteyecektir.
* "Eşimle ilişkiye gireceğim zaman ne kadar istekli olursam olayım penisim sertleşmiyor. Bazen az da sertleşiyorum ama o zaman da erken boşalma sorunu yaşıyorum. Acaba bunun tedavisi var mı? Ne yapmamı önerirsiniz?"
SORUN ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ... Sevişme sırasında sertleşme kayboluyor ve uzun zaman geri gelmiyorsa; cinsel açıdan yeterince uyarılmıyor olabilirsiniz. Sertleşme problemi çoğu zaman erkeğin özgüven eksikliğine bağlıdır. Genellikle ön sevişmeyi uzatarak, sertleşmeye değil sevişme ve cinsel haza odaklanarak bu sorunu ortadan kaldırmanız mümkün olabilir. Aldığınız tüm önlemlere rağmen olumlu sonuç alamıyorsanız, bir cinsel terapiste başvurmanızda fayda var.
* "25 yaşındayım. Yumurtalıklarımdan biri aşağıda, biri yukarıda. Şu anda herhangi bir cinsel sorunum yok, ancak çocuğum olur mu diye korku yaşıyorum." Normal olarak yumurtalar (testisler) torbadayken biri aşağıda biri hafif yukarıda durur. Ayrıca biri diğerine göre büyüklük olarak da hafif bir farklılık gösterebilir. Ancak biri diğerine göre belirgin olarak daha büyük ise varikosel gibi yumurtalık hastalığı olabilir. Varikosel, erkeklerdeki en büyük kısırlık nedenidir. Ayrıca yumurtalıklardan biri yukarıda, yani vücutta kalmış, diğeri torbada ise inmemiş testis hastalığı vardır. Böyle bir sorun çocuk sahibi olmayı etkileyebilir. Çünkü inmemiş olan testis nedeniyle vücutta bazı toksik maddeler salgılanır ve bu maddeler torbada olan testis üzerinde de olumsuzluklar yaratarak üreme fonksiyonunu bozabilir. İnmemiş testislerden, gelişme çağında veya sonrasında tümör çıkma olasılığı da vardır. Bir üroloji uzmanına muayene olarak durumu açıklığa kavuşturabilirsiniz.