Günün mönüsü
Mantarlı Börek Sosu hazırlamak için erimiş tereyağında unu 2-3 dakika kavurun, sütü ilave edin, kaynadıktan sonra ince kıyılmış mantar, hindistancevizi ve tuzu ekleyerek 5 dakika kaynatın. Unu havuz şeklinde açın. Yumurtalardan birinin akını ve sarısını ayırın. Malzemeleri ekleyip iyice karıştırın. Hamuru merdane ile serçe parmağı kalınlığında açın üzerine yağın üçte birini sürün, hamuru 4'e katlayın, üzerine nemli bir bez örterek, 10 dakika dinlendirin. Hamuru 4'e bölün, her birini serçe parmağınız kalınlığında açıp, ortasına hazırladığınız sosun dörtte birini yayın, rulo yapın. Diğer üç parçaya da aynı işlemi uygulayın, üzerlerine yumurta sarısı sürdükten sonra 200 derece fırında pişirin. MALZEMELER 2 su bardağı un, 125 gr margarin, 2 yumurta, 1 su bardağı su, 1 limonun suyu, tuz Sos Malzemesi 150 gr haşlanmış mantar, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı un, 2 su bardağı süt, 1 yemek kaşığı hindistancevizi, tuz
Bulama çorbası Yoğurt unla birlikte iyice ezilir. Su yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir. Ateş üzerinde tuz atılıp karıştırılarak kaynatılır. Kaynayan yoğurt su karışımından önceden ıslatılmış gendime koyularak pişirilir. Arzu edilirse kızgın yağla kırmızı biber gezdirilir. MALZEMELER 2 su bardağı yoğurt, 4 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 tepeli yemek kaşığı un, 1 /2 su bardağı dövme (gendime)
Peynirli biberler 2 çorba kaşığı sıvı yağı tavada kızdırın. Soğanları bu yağda pembeleştirin. Tuzu, karabiberi, maydanozu, sarımsağı ve rende kabağı ilave edip bir güzel karıştırın. Orta ısıda 5 dakika pişirin. Galeta ununu peynirlerle ve yumurta ile karıştırın. Biberlerin içine bu karışımı doldurun. MALZEMELER 3 adet kırmızı çarliston biber, 3 adet yeşil çarliston biber, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 adet doğranmış soğan, 4 çorba kaşığı doğranmış maydanoz, 3 diş sarımsak, 3 adet kabak, 1 çay bardağı dolusu galeta unu, 1 su bardağı rende kaşar peyniri, 100 gr beyaz peynir, 1 adet yumurta, 2 yemek kaşığı sirke, 2 çorba kaşığı sıvı yağ
|