Otizm hastalığında ilaç tedavisinden bir alternatif olarak yararlanılmaktadır. Bunun yanında sanat ve müzikle tedavi, işitsel-konuşma gibi eğitsel terapiler de hastalar açısından faydalı olmaktadır.
Otizm hastalığının tedavisinde farklı birçok yöntem kullanılmaktadır. Bunları kısaca özetleyecek olursak:
* İmünglobülin tedavisi: Bağışıklık sisteminin farklı çalıştığını öne süren teori doğrultusunda, otistik bireye hastane ortamında damar yolu ile immünglobilin verilir. Küçük çocuklarda ve bazı otistiklerde yararlı olduğu görülmüştür.
* Sekretin tedavisi: Bağırsak ve mide sisteminde, sindirim işlevinde rol alan hormondur. Büyük olasılıkla sekretin beynin işleyişinde önemli rolü olan nöropeptikler üzerinde etkili olduğu için otistiklerin tedavisinde kullanılır. Düzenli olarak ayda 1 defa verilir. Deneyimli gastroenterologlar tarafından uygulanır.
* Fizyoterapi: Burada amaç, otistik çocukta el-göz koordinasyonunu geliştirmek, ince-kaba motor becerilerini artırmak, hedefe yönelik hareketleri kazandırmak, düzgün ve anlaşılır konuşmayı artırmak ve kas gelişimini korumaktır.
* Diyet tedavisi: Bazı araştırmacılar, kazein (süt) ve gluten (tahıl) miktarının otistik davranışlara neden olduğunu ileri sürmektedir. Bu diyette süt ve tahıl içeren gıdaların verilmesi yasaktır. Uzmanlar, bu maddelerin bağırsakta çözünerek peptitlere dönüştüğünü, kana karışıp beyne ulaşarak ciddi hasarlara yol açtığını öne sürer. Henüz bu kuram kesinlik kazanmamıştır. Ancak birçok aile bu tedaviyi uygulamaktadır. Faydasını gördüklerini söyleyen ailelerin sayşısı oldukça fazladır.
* Vitamin tedavisi: Otizm hastalarına uygulanan başlıca vitamin tedavisi; aşırı dozda B6 vitamininin magnezyumla birlikte verilmesidir. Ayrıca otistikler için hazırlanmış birtakım özel vitaminler de vardır. Bazı ek tedavi yöhqntemleri ise sanat ve müzikle tedavi, sensory (duyusal) çalışmaları, işitsel terapi, konuşma terapisi ve en önemlisi eğitsel terapidir.