Doktor Gökhan Ordu'nun önerilerini okuyun, cinsellik kabusunuz olmaktan çıksın...
***
Korunurken hapı yutmayın
Korunma yöntemleri arasında doğum kontrol hapları ilk sırada yer alır. Ancak bu ilaçlar, mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır.
Doğum kontrol yöntemi seçiminde kişinin yaşı, doğum yapıp yapmadığı, adetlerinin düzeni, alışkanlıkları, cinsel yaşantısı gibi pek çok faktör rol oynar. Korunmak için birçok alternatif vardır ve seçilecek yöntemin "kişiye özgü" olması gerekir. Bu nedenle "En uygun doğum kontrol yöntemi nedir?" sorusu yerine, "Kişi için en uygun doğum kontrol yöntemi hangisidir?" sorusu daha uygundur.
DİKKATLİ OLUN
Bugün, en sık kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biri olan doğum kontrol haplarından bahsedeceğiz. Piyasada etki mekanizması farklı birçok ilaç vardır. Bu haplar mutlaka bir jinekoloji muayenesi sonrası, hekim önerisi ile kullanılmalıdır. Doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron hormonu içeren ilaçlardır. Bu ilaçların etki mekanizması, beyindeki hipofiz ve hipotalamus bölgeleri üzerinde etki göstererek yumurtlamanın önlenmesi şeklindedir. Ayrıca rahim içi dokusunu bebeğin yerleşmesine elverişsiz hale getirme, rahim ağzı salgısını (servikal mukus) koyulaştırarak spermlerin ilerlemesini engelleme (Yalnızca progesteron içeren haplar bu şekilde etki gösterirler) ve tüplerin hareketlerini bozarak spermle yumurtanın karşılaşmamasını sağlama gibi etkileri de vardır. Doğum kontrol hapları en etkili korunma yöntemlerinden biridir. Hap kullanmasına rağmen gebe kalan kadınlar da vardır. Başarısızlık sebebi, çoğu kez hastaların ilaç alımlarındaki dikkatsizliklere ve özensizliklere bağlıdır. Dikkatli kullanıldığında, doğum kontrol haplarının ilk yıl içindeki başarısızlık oranı binde 1 civarındadır.
AYNI SAATTE...
Doğum kontrol haplarının, 21 gün süreyle her gün aynı saatte alınması önerilir. Hapa ilk başlayacak kişinin, adetin ilk günü başlaması, sonraki aylarda ise kutu bitince 7 gün ara vererek 8. gün yeni kutuya başlaması gerekmektedir. Burada hapın her gün hiç unutulmadan alınması önemlidir. Bir hap unutulduğunda, akla gelir gelmez alınıp daha sonra diğer haplara sırasıyla devam edilirse, o ay hapın koruyucu etkisi devam eder.