Vajinal mantar enfeksiyonları kadınların yaklaşık yüzde 75'inde görülür. Gebelik ve şişmanlık gibi faktörler, hastalık riskini artıran etkenlerin başında gelir.
Vajinal mantar enfeksiyonları kadınlarda en sık görülen hastalıkların başında gelir. Bu enfeksiyonlara yakalanma riskini artıran faktörler ise şunlardır:
* Gebelik (Özellikle gebeliğin son 3 ayında hücresel bağışıklığın azalması ile mantar enfeksiyonu gelişimi kolaylaşır. Yine gebelikte östrojen ve progesteron miktarının yükselmesine bağlı vajinada glikojen miktarı artar. Vajinada glikojenin artmasına ise kan neden olur.)
* Antibiyotikler (Geniş spekrtumlu antibiyotikler, vajinanın normal pH dengesini bozarak mantar enfeksiyonu için uygun ortam hazırlar. En sık olarak tetrasiklin ve penisilin grubu ilaçlara bağlı görülür.)
* Şeker hastalığı (Kan şeker düzeylerinin dengesiz seyrettiği kontrolsüz diyabet hastalığında, idrar ve vajinal salgılarda şeker düzeyleri artar. Bu da mantar için uygun bir ortam hazırlar.)
* Bağışıklık sisteminin baskılanması (immunosupresyon) vajinal mantar riskini artırır. nBazı doğum kontrol yöntemleri (Eski tipte doğum kontrol hapları, vajinal mantar hastalığı için zemin hazırlardı, ancak yeni tip doğum kontrol haplarında bu sorun yoktur. Rahim içi araçların (spiral) etkisi tam olarak bilinmemekle birlikte vajinal mantar hastalığı için kolaylaştırırcı faktör olduğu düşünülmektedir.)
* Hormon kullanımı (Östrojen ve progesteron içeren ilaçların alımı vajinal mantar hastalığı görülme oranını artırır.)
* Naylon giysiler (Özellikle kilolu kadınlarda, giyilen naylon giysiler ve çamaşırlar bölgede sıcaklık ve nem artışına neden olur. Bu durum, mantar hücrelerinin üremesi için uygun ortam hazırlar.)
* Lokal allerjenler (Renkli tuvalet kağıtları, parfümler, yüzme havuzlarında kullanılan ilaçlar, tampon ve pedler alerjiye neden olabilir. Alerjik zemin üzerinde ise daha sonra mantar enfeksiyonu gelişebilir.)
* Metabolik hastalıklar (Tiroit hormonu bozukluğu gibi hastalıklar, vajinal mantar hastalığı için uygun zemin oluşturur.)