Gerginlik, stres ve moral bozukluğu gibi etkenler cinsel performansı önemli ölçüde etkiler. Bu sorunlar, erkeklerin korkulu rüyası olan iktidarsızlığı gündeme getirebilir....
* "Sayın doktor, bir süredir penisim sertleşmez oldu. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?" Cinsel istek olmasına karşın cinsel ilişki için gerekli sertleşmeyi başlatamama (penis damarlarında kan toplanmaması), sağlayamama veya devam ettirememe durumuna, sertleşme bozukluğu (Erektil disfonksiyon), yani iktidarsızlık adı verilir. Penisin sertleşmemesinin ardında birçok neden olabilir. Ruhsal gerginlik, yorgunluk, cinsel bilgisizlik, yanlış bilgilenme, cinsel etkinlik sırasında eşin olumsuz davranışları, cinsel yanıta ilişkin kaygılar ve gerçekçi olmayan beklentiler gibi sosyo-psikolojik nedenler, zaman zaman ereksiyonun başarısız olmasına yol açabilir.
SERTLEŞME PROBLEMİ Bazı hastalıklar (özellikle şeker hastalığı, omurga yaralanmaları) ve kullanılan bazı ilaçlar (özellikle antidepresanlar) da sertleşme bozukluğuna neden olabilir. Aşırı sigara ve alkol kullanımı da sinirler, arterler veya toplardamarları etkileyerek ereksiyon bozukluğuna etken teşkil eder. Verdiğiniz bilgilerle sertleşme probleminizin sebebini söylemek zor. En doğrusu bir hekime başvurarak tıbbi ve seksüel hikayenizi ayrıntılı biçimde anlatmanızdır.
BİLİNMESİ GEREKENLER * Sertleşme problemi ne zaman başladı?
* Bazen mi oluyor yoksa sürekli olarak mı?
* Hayatınızda sertleşme problemine sebep olabilecek faktörler var mı?
* İş hayatınızda veya eşinizle ilişkilerinizde gerilimleriniz var mı?
* Sertleşme problemini sadece eşinizle mi yaşıyorsunuz?
* Mastürbasyon yaptığınızda sertleşme yeterli oluyor mu?
* Sertleşme esnasında ağrınız oluyor mu? Bu bilgiler öğrenildikten sonra fiziksel muayene ve bazı laboratuvar testleri (hormon düzeyleri, kan sayımı, kandaki kolesterol ve kan şekeri düzeyleri) yapılır. Çıkan sonuca göre de uygun tedavi yöntemi uygulanır.
*** "Ben 28 yaşında bir erkeğim. Penisimin üzerinde siğil gibi küçük bir parça çıktı. Bunun ne olduğunu bilmiyor ve endişeleniyorum. Cinsel ilişkiden dolayı mı meydana gelmiştir? Bana öneriniz nedir? Şimdiden teşekkür ederim." Penisin üzerindeki tarif ettiğiniz bu parçalara, genital siğil adı verilir. Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonuna bağlıolarak oluşur. Genital siğiller karnabahar görünümünde, bazen tek bir bölgede, bazen birkaç bölgede, bazen toplu iğne başı kadar ufak, bazen de 5 cm çapına erişebilen ağrısız kitlelerdir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubunda yer alan genital siğillerin bulaşması için tam bir cinsel ilişki yaşanması gerekmeyebilir, temasla bile bulaşabilir.
TEDAVİ ŞART Genital siğiliniz olduğu sürece, cinsel ilişkiye girdiğiniz partnerinize hastalığı bulaştırırsınız ve bu hastalık kadınlarda genital siğil dışında çok daha ciddi problemlere neden olabilir. En kısa zamanda bir hekime başvurarak muayene olmanızda ve gerekli tedaviyi görerek genital siğillerden kurtulmanız gerekmektedir.
*** "Erkek arkadaşımla ilişkiye girdim ve üzerime boşaldı. Hamile kalmış olabilir miyim? Adet gecikmesi oldu. Şimdiden teşekkürler." Bir kadının gebe kalabilmesi için spermlerin vajen içine bırakılması gerekir. Nadir bazı durumlarda vajen kenarına boşalmalarda da gebe kalma riski vardır. Eğer vagina bölgesine sperm bulaşmazsa, gebe kalma ihtimali çok düşüktür. Kesin tanı için gebelik testi yapılmalıdır. Bakire olmak gebeliğe engel değildir.
KÜRTAJ BİR TERCİHTİR Adet gecikmesinin en önemli nedeni gebeliktir. Sonuçta hemen bir gebelik testi yaptırıp sonucu bilmenizde fayda var. Eğer gebe iseniz ve bebeği istiyorsanız, yapmanız gerekenler ve almanız gereken önlemler var. Bu hem sizin hem de bebeğin sağlığı açısından çok önemli. Eğer bu bebeği istemiyorsanız, kürtaj olmanız gerekmektedir. Gebelik haftası arttıkça kürtaj riski yükseleceği için bir an önce gebe olup olmadığınızı bilmenizde fayda var.