Her cinsel ilişki sırasında boşalmadan önce 'zevk' sıvısının gelmesi normaldir. Bu sıvı, beraberliği kolaylaştırır ve spermin geçeceği yolu temizler. Nadiren de olsa içerisinde sperm bulunabilir ve bu da gebelik riski oluşturabilir.
*Cinsel ilişki sırasında boşalmadan önce gelen kaygan sıvının hamile bırakma özelliği var mıdır? Teşekkürler... Halk arasında "zevk suyu" olarak adlandırılan bu sıvı, sperm boşalmasından önce gelir, idrar yolu bezleri ve prostat sıvısının karışımından oluşur. Meniden ayrı bir sıvıdır. Amacı spermin geçeceği yolu temizlemek, kayganlaştırmak, böylelikle spermin atılmasını ve cinsel ilişkiyi kolaylaştırmaktır. Nadiren de olsa içinde birkaç adet sperm bulunabilir. İhtimal çok düşük de olsa bu sıvı ile gebe kalma riski vardır.
* Adet dönemlerim hep ağrılı geçiyor. Bazen ilaçlar bile yeterli olmuyor. Bana yardımcı olabilir misiniz? Adet sırasında ağrı olmasının birçok nedeni olabilir. Aslında hemen hemen her kadında adet sırasında ağrı olur, ama çoğu zaman bunlar günlük yaşamı etkileyecek türde ağrılar değildir. Adet ağrılarının altında çoğu zaman herhangi bir organik neden yoktur. Adetin ilk 1-2 günü boyunca sürer. Genellikle kolik tarzında ağrılardır ve şiddetleri de aynıdır. Şiddetli ağrı durumunda bunun sebebinin araştırılması gerekir. Rahimdeki miyom, polip, şekil bozuklukları ağrı nedeni olabilir. Yumurtalıklarda kistler, endometriozis, hormonal sebepler, geçirilen enfeksiyonlar da diğer ağrı sebepleridir. En doğru yol, hekiminize muayene olmanızdır.
BİYOPSİ GEREKEBİLİR * Menopoza gireli 2 yıl oluyor. 10 gün kadar önce biraz kanamam oldu, ama devam etmedi. Sizce doktora gitmeli miyim? Son adet kanamasından 1 yıl veya daha sonra görülen kanamalara "postmenopozal kanama" adını veriyoruz. Postmenopozal kanamaya asla normal kanama diyemeyiz. Postmenopozal kanama şikayeti olan kadınların jinekoloji muayenesini ihmal etmemesi gerekir. Bu kanamanın nedeni çok basit bir sebep (vajinal enfeksiyon, kullanılan hormon ilaçları) olabileceği gibi çok ciddi bir neden (rahim kanseri) de olabilir. Kanamanın az ya da çok olması, olayın basit veya ciddi olduğunun bir göstergesi değildir. Postmenopozal kanaması olan kadında jinekolojik muayenenin ardından çoğu kez örnek toplama amaçlı küretaj işlemi (rahimin iç duvarını kazıma işlemi) uygulanır ve örnekler biyopsiye gönderilir. En kısa zamanda hekiminize başvurmanız çok önemlidir.
'RAHİM AĞZIMDA YARA VAR' * Rahim ağzımda yara varmış. Bunun tedavisi nasıl yapılıyor? Rahim ağzındaki yaralar (servisit) için smear testi yapılır. Smear testinde kanser dışında enfeksiyonlar (mantar, gonore, HPV, trichomonas gibi) da izlenir. Şüpheli durumlarda mutlaka kolposkopi ve biopsi yapılmalıdır. Kadınların yarısından fazlası hayatının bir döneminde bu hastalığa yakalanır. Yaşı ne olursa olsun cinsel yönden aktif her kadın, servisit için uygun bir adaydır. Çok büyük bir olasılıkla bir enfeksiyona bağlıdır ancak bazen irritasyon ya da travma sonrası da ortaya çıkabilir. Servisitin ilk belirtisi, adet kanaması ve ardından ortaya çıkan vajinal akıntıdır. Altta yatan etkenin tedavisine rağmen servisitte gerileme yoksa, bazı küçük cerrahi girişimler yapılabilir. Bunlardan en sık kullanılan koterizasyon ve krioterapidir. Koterizasyon ısı yardımı ile tahrip etmektir. Halk arasında bu işleme yara yakma denilir. Krioterapi ise sıvı karbondioksit veya azot yardımı ile anormal dokuların dondurulmasıdır. Bu da halk arasında yara dondurma olarak adlandırılır.