Otizm belirtileri her çocukta aynı şekilde görülmez. Genellikle ilgiden hoşlanmazlar Bazıları görsel anlamda yetenekli olsalar da sosyal yaşamda hünerlerini gösteremezler.
Otizm belirtileri çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine göre farklılıklar gösterebilir. Otistik çocuklar, sosyal anlamda çevreye tepkisizdirler, sözlü veya başka türlü iletişim güçlükleri çekerler, gerçeklikten uzaklaşırlar, içe kapanık ve bazı nesnelere karşı aşırı düşkünlerdir. Takıntılı hareketleri vardır. Ancak otistiklerin kendilerine özgü farklı özelliklerinden dolayı hiçbir otistikte bu kriterlerin tümü bulunmaz veya aynı anda görülmez. Bebekliğin ilk dönemlerinde annelerin ilk fark ettikleri çocuklarının diğer çocuklara nazaran daha az güldükleridir. Annenin bedensel teması, çocuğunu kucaklaması ve öpmesi her çocuğun arzuladığı bir işlev olmasına karşın bu çocukları rahatsız eder. Adeta sevilmekten hoşlanmazlar ve tepki gösterirler. En önemli gösterge diğer yaşıtlarına göre sosyal, duygusal ve dil alanındaki gelişimin çok farklı seyretmesidir. Yaşamı bir bütün olarak algılayamazlar, genelleme yapamazlar, detaylara takılıp kalabilirler. Bebeklik döneminde beslenme ve uyku düzeninde sorunlar yaşanabilir. Çocukluk döneminde akranlarıyla iletişim kurmaz ve birlikte kurallarıyla bir oyunu oynamazlar. MATEMATİĞİ SEVERLER Bazı otistikler, matematik, müzik veya görsel alanda müthiş yetenekli olabilirler. Ancak bu yeteneklerini çoğunlukla günlük hayatta kullanamazlar. Otizmin genel olarak 3 karakteristik özelliği vardır:
* Sosyal ilişkilerde zorluk,
* Sözlü veya sözsüz iletişim zorluğu,
* Hayal gücü ve oyun geliştirmede zorluk...
Bunlara ek olarak söylenebilecek en belirgin diğer özellikler ise tekrarlanan davranışlar ve rutinleşmiş şeylerin değiştirilmesine tepki.