Çoğu zaman belirti göstermeyen yumurta kistleri, tümöre dönüşebilir Operasyonla alınmaları gereken bu kistlerin bazılarının kötü huylu çıkmaları da mümkündür....
Yumurtalık (over) kistleri çoğu zaman belirti vermez veya geç belirti verebilir. Görülen en sık belirti adet düzensizliğidir. Bazı tümöral kistlerde aşırı androjen hormonu (erkeklik hormonu) salgılanması nedeniyle erkek tipi tüylenme, ses kalınlaşması gibi belirtiler olabilir. Bunun dışında karında şişlik, karın veya kasık ağrısı, idrar yolu şikayetleri (sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma), sindirim sistemi bozuklukları (kabızlık, ağrılı dışkılama) gibi birçok başka hastalıkta da görülebilen belirtiler olabilir.
ŞİDDETLİ AĞRI GÖRÜLÜR Çok fazla büyümeyen bir over kisti, karın boşluğu içerisinde kendisine rahatlıkla yer bulabileceği için şişlik yapmaz. Benzer şekilde hormon salgısı yapmayan kistler de adet düzensizliğine neden olmaz. Az önce bahsettiğimiz önneklerden de anlaşılacağı üzere, unutulmaması gereken nokta, kistlerin çok farklı türlerinin bulunduğu ve oluşturduğu şikayetlerin kistin türüne bağlı olduğudur. Bazen kist nedeniyle büyüyen yumurtalık kendi etrafında döner. Bu dönme (torsiyon) sonucunda yumurtalığın damarları sıkıştığından kanlanamaz ve şiddetli ağrı olur. Bazen de kist patlar ve içindeki sıvının karın içine dökülmesi ile karın zarının irritasyonu sonucu ani başlayan çok şiddetli bir ağrı olur. Her iki durum da risklidir. Over kisti patladığında bir süre şiddetli ağrı olup daha sonra hafifleyebilir.
KÜÇÜKLER İYİ HUYLU Yumurtalık kistleri, genelde başka bir sebepten dolayı yapılan muayene ve ultrasonografide saptanırlar. Muayenede hastanın yaşı, kistin büyüklüğü, şekli, etrafa yapışık olup olmadığı, hassasiyet bulunup bulunmadığı tespit edilmelidir. Bu bulgular tedavini şekillenmesi açısından önemlidir. Ultrasonografide saf kist görünümünde olan ve 5-6 santimden küçük çapta olan kistlerin iyi huylu ve fonksiyonel olma olasılığı yüksektir.