Sözleşmeli olarak atanan personel, eğer daha önce memuriyet hizmeti yoksa ileride diğer kamu kurumlarının devlet memurluğu kadrolarına naklen geçemez.
*
Kekemelik sorunu yaşayan kişiler memur olabilir mi? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48/A7 maddesince sağlık koşulunu taşıdığını belgelendirmeleri halinde, ilan edilen kadro ve pozisyonlara atanmalarına bir engel bulunmuyor.
*
KPSS'ye girmiş olup da askerliğini yapmakta olan bir aday tercihte bulunabilir mi? Evet bulunabilir. KPSS'ye girmiş olup da askerlik görevini yapanların tercihte bulunup da ÖSYM tarafından yerleştirmesi yapılanlar, askerliğin bitimini müteakip kanuni süre (657 sayılı kanunun 62 ve 63'üncü maddelerinde yer alan) içinde ataması yapıldığı kamu kurum ve kuruluşlarına başvurması gerekmektedir. Ancak ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından atama yapılmadığı takdirde, ilgili kurum aleyhine idari yargı merciinde dava açıldığında davalar aday lehi ne sonuçlanmakta ve kişiler mahkeme kararıyla atanmaktadırlar.
*
Bir kamu kurumunda memur olarak çalışmakta iken KPSS'ye girmiş olanlar tercihte bulunabilir mi? Halen devlet memuru olarak görev yapmakta olanların, KPSS sonucunu kullanarak merkezi yerleştirme işlemlerine başvurmaları ve ÖSYM tarafından yerleştirilmeleri halinde, halen çalıştıkları kurumun muvafakatiyle atamalarının yapılması mümkün olabilmektedir. Bununla birlikte, KPSS puanına göre devlet memuru olarak atanılmışsa, aynı KPSS sonucuna göre ilgili hakkında yerleştirme yapılamaz. Farklı bir KPSS puanı olması gerekir.
*
Askerlikten muaf olanlar tercihte bulunabilir mi? Askerlikten muaf olanlar, atanacağı kadro ve pozisyon için yerleştirme kılavuzunda aranan şartları taşımak kaydıyla ve görevi yapabileceğine engel bir sağlık sorunu olmaması halinde yerleştirme için tercihte bulunabilirler.
*
ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek KPSS yerleştirmelerinde, 2004 ve 2006 yılı KPSS sonuçlarından her ikisine de sahip olan adaylar için hangi puan kullanılacaktır? ÖSYM tarafından yapılacak olan ka mu kurum ve kuruluşlarına ait (B) Grubu kadrolara yapılan yerleştirme işlemlerinde, başvuran adayların geçerlilik süresi devam eden KPSS sonuçlarından yüksek olanı kullanılmaktadır. 2004 ve 2006 yıllarında farklı düzeylerde sınava girilmişse, yerleştirmede son girilen sınavdaki öğrenim düzeyi ve bu düzeyde alınan puan göz önünde bulundurulacaktır. Bir başka deyişle, 2004-KPSS'ye önlisans veya ortaöğretim düzeyinde girmiş olan adaylar 2006-KPSS/1'e girmişlerse yerleştirme işlemlerinde 2006-KPSS/1'in sonuçları; 2004-KPSS'ye ortaöğretim düzeyinde girmiş olan adaylar 2006-KPSS/2'ye önlisans düzeyinde girmişlerse yerleştirme işlemlerinde 2006-KPSS/2'nin sonuçları geçerli olacak; 2004-KPSS sonuçları geçersiz sayılacaktır.