Hemen her kadının yumurtalıklarında kist görülebilir. Çoğu zaman herhangi bir tedavi dahi gerektirmeyen bu lezyonlar, bazen adet düzensizliği ve karın ağrıları gibi belirtiler sergileyebilir.
Yumurtalıklar (overler), karın boşluğunda rahmin 2 tarafında bağlarla serbest olarak asılı duran organlardır. Kadınların doğurganlığını sağlayan yumurta bu organda depolanır. Ayrıca üreme çağındaki her kadında, hipofiz bezinden salgılanan hormonların etkisi ile yumurtalıklardan salgılanan hormonlar, adet düzenini sağlar.
KANAMA SEBEBİ Her ay hormonların etkisi ile yumurtalıklardan yumurtayı içeren küçük bir kist oluşur. Bu kiste folikül adı verilir. Yaklaşık 2 cm çapa erişen bu yapı, adetin ortalama 14. günü çatlar. Yumurtlama dediğimiz bu olay ile yumurta büyüyen folikülden atılır ve sperm ile buluşursa oluşan embriyo hormonların etkisi ile rahimden oluşmuş dokuya tutunur ve gebelik oluşur. Yumurtalıkta bebeği erken dönemde besleyen bir kist oluşur. Gebelik gerçekleşmemiş ise adet kanaması ile son bulur. Ancak bazı adet dönemlerinde farklı etkilerle söz konusu folliküller aşırı büyüyebilir ya da kist içerisine yumurtlama sırasında aşırı kan dolabilir. Bu şekilde oluşmuş kistler 8 cm çapa dek ulaşabilir ve fonksiyonel kist olarak değerlendirilir. Fonksiyonel over kisti denilen bu yapılar 1 ila 3 ay içinde kaybolurlar. Folikül kistleri bazen büyüyebilir ve İşte yumurtalıklarda görülen çoğu kistler, bu şekildeki fizyolojik (normal) kistlerdir. Yumurtalıklarda bulunan kistler genellikle herhangi bir belirti göstermez ve çoğu zaman rutin jinekolojik kontroller sırasında fark edilirler. Kistlerin en sık görülen belirtileri adet düzensizlikleri, karında şişlik, karın veya kasık ağrısı, sindirim sitemi bozuklukları ile idrar yolu şikayetleridir.