Her ay değişim gösterme özelliğine sahip olan 'rahim içi zarı', bazı hormonlardan etkilenebilir. Söz konusu hormonların dengesiz salgılanması da kadınların çoğunda görülen anormal adet kanamalarını tetikleyebilir....
Rahmin iç zarı (endometrium), sürekli yenilenen ve her ay değişim gösteren bir dokudur. Bu doku östrojen ve progesteron adlı hormonlara karşı son derece hassastır. Östrojen ve progesteronun hormonlarının düzensiz ve değişik düzeylerde salgılanmasına bağlı oluşan düzensiz kanamalara "disfonksiyonel uterin kanaması" denir. Bu tür kanamalar oluş mekanizmasına göre 5 başlık altında toplanırlar:
1. Östrojen çekilme kanaması: Östrojenle uyarılmış ve kalınlaşmakta olan endometriumda, östrojenin aniden çekilince oluşan endometrium dökülmesiyle görülen kanamadır. Bu kanama türünde progesteronun bir etkisi yoktur. Dışarıdan verilen östrojenin kesilmesi ya da ameliyat ile her 2 yumurtalığın alındığı durumlarda görülür.
2. Östrojen kırılma kanaması: Östrojen endometriumun her alanında aynı ve eşit değildir. Bazı bölgelerde beslenme bozuklukları başlar ve bu kısımlar dökülerek kanamaya neden olur. Anovülasyonda (yumurta hücresi olmayan kanamalar) ortaya çıkan kanama bozukluklarının mekanizması bu şekilde işler. Dolayısı ile disfonksiyonel uterin kanamaların altında yatan en önemli mekanizma da östrojen kırılma kanamasıdır.
3. Progesteron çekilme kanaması: Östrojenle uyarılmış ve kalınlaşmış endometrium yumurtlamadan sonra progesteronun etkisi altına girer ve artık kalınlaşmaz. Progesteron ortamdan çekildiğinde ise endometrium üzerindeki destek ortadan kalkar ve tüm fonksiyonel endometrium dökülerek kanamaya neden olur. Normal adet kanamaları ve doğum kontrol hapı kullanırken ilaç bittikten sonra görülen kanama bu türdedir.
4. Progesteron kırılma kanaması: Progesteron düzeyi endometrium kalınlığını korumaya yetmez ve kanamaya yol açar.
5. Atrofi kanaması: Östrojen ve progesteronun ortamda yeterli miktarlarda bulunmamasına bağlı olan kanamalardır. Menopoz sonrası dönemde görülür.