Günün mönüsü
Kadınbudu Köfte MALZEMELER 1/5 bardak pirinç, 2 kaşık margarin, 1 soğan, 250 gr dana kıyması, 250 gr koyun kıyması, 1 demet maydanoz, tuz, taze çekilmiş karabiber, 1 bardak ayçiçek yağı 1/2 bardak un, yumurta
Pirinci ağır ateşte 20 dakika pişirip, soğumaya bırakın. Margarini eritip, kuru soğanları pembeleşinceye kadar sote edin. Bir kapta dana ve koyun kıymasını karıştırın, yarısını soğana ilave edip suyunu çekene kadar kavurun. Bir karıştırma kabında haşlanmış pirinci, kavrulmuş ve çiğ kalan kıymayı, maydanozu, tuzu ve biberi karıştırıp iyice yoğurun. Köfteyi buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Sonra harçtan iri parçalar alıp yassıltın. Yumurtaları ayrı bir kapta çırpın. Köfteleri una ve yumurtaya bulayıp kızartın. Köfteleri fazla yağlarını süzdürerek tavadan alıp, kağıt havlu üzerine çıkartın. Yağları iyice süzüldükten sonra bir servis tabağına aktarın. Amasya Tatlısı MALZEMELER 1 yumurta, yarım bardak yoğurt, yarım bardak toz şeker, alabildiği kadar un, kabartma tozu, 2 kaşık margarin, yarım çay bardağı sıvıyağ, dövülmüş ceviz. Şerbet: 2,5 bardak toz şeker vesu, yarım limon suyu Üzeri: 1 yumurta sarısı, Hindistan cevizi
Yumurtaları çırpın. Yoğurt, sıvıyağ ve erimiş margarini ekleyin. Şekeri, unu ve kabartma tozunu yavaş yavaş karıştırın. Son olarak cevizi de ilave edip yoğurun. Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar kopartıp hafifçe yassılaştırın. Yağladığınız tepsiye dizin. Hamurların üzerine çizikler yapıp pişirin.Tatlı sıcakken üzerine kaynatıp ılıttığınız şerbeti dökün.
Fırında Sebze MALZEMELER 1 patlıcan, 2 kabak, 2 domates, 2 patates, 2 soğan, 1 kaşık sıvıyağ, 1 çay kaşığı sirke, 1 çay kaşığı tuz Üzeri için: 4 çorba kaşığı zeytinyağ, 1 çay kaşığı biberiye veya kekik
Soğanları küçük küçük doğrayıp sıvıyağda kavurun. Sirke ve tuzu ekleyip ateşten alın. Fırın tepsisine yağlı kağıt döşeyip halka halka doğranan sebzeleri tepsiye dizin. Cam fırın tepsisinde pişen sebzelerin üzerine doğranmış soğanları da ilave edip üzerine zeytinyağı gezdirin.Tepsiyi tekrar fırına koyup üzerine folyo sararak sebzelerin yanmadan 20 dakika kadar pişmesini sağlayın.
|