Kadınlarda görülen anormal vajinal kanamaların temel nedeni 'hormonal düzensizlikler'dir. Tedavide, doktor kontrolünde ilaç kullanımı çoğu kez olumlu sonuç vermektedir.
Anormal vajinal kanamalar, esas olarak 2 ana nedene bağlıdır: A-Fonksiyonel bozukluklar (disfonksiyonel uterus kanamaları) : Adet düzensizliklerinin yüzde 75'inden disfonksiyonel uterin kanamalar sorumludur. Daha çok hormonal düzensizlikler sonucu ortaya çıkarlar. Kadında adet düzenini sağlayan hormonlar 3 yerden salgılanır: Bunlar hipotalamus (beynin iç yapısında), hipofiz bezi (beynin alt bölümünde) ve yumurtalıklardır. Bu organlardan salgılanan hormonlarda bir problem olduğunda, disfonksiyonel uterus kanamaları meydana gelir. Bu 3 hormon salgılayan organlar dışında, tiroid bezi ve böbrek üstü bezi hastalıklarında da adet düzensizliği oluşabilir. Bu tür adet düzensizliklerinde teşhiste hormon testleri önemlidir. Tedavide de "hormon düzenleyici ilaçlar" kullanılır. RAHİMDE OLUŞUR B-Organik anormallikler : Rahim, rahim boynu veya vajinada görülen anormalliklere bağlı oluşur. Ayrıca yumurtalıklarda görülen hormon üreten kistler ve tümörlerde de anormal kanamalar olur.
MUAYENE ŞARTTIR Anormal vajinal kanamaların sebeplerini araştırırken, jinekolojik muayene ve ultrason çok önemlidir. Ayrıca hormon testleri de teşhisi destekler. Son adet tarihi, adet süresi, miktarı, her zamanki gibi olup olmaması bilgileri teşhiste çok faydalıdır. Adet kanamasının özelliğine göre anormal vajinal kanama değişik isimler alır. * Amenore: 3 ya da daha fazla adet dönemi için gereken sürede hiç adet görmemek * Oligomenore: 35 günden daha seyrek olan kanamalar * Polimenore: 21 günden daha sık olan kanamalar * Hipomenore: Adet kanamasının miktarının az olması * Hipermenore: Adet kanamasının miktarının fazla olması * Menoraji: Adet kanamasının süresinin çok uzaması * Metroraji: Ara kanamaların olması * Menometroraji: Düzensiz aralıklarla fazla miktarda kanama olması * Ovulasyon kanaması: Siklus ortasında görülen hafif kanama * Spotting: Lekelenme