Hormonal bozuklukların nedeni yumurta kistlerine bağlı olabilir. Tiroid bezinde görülen bozukluklar ise anormal adet kanamalarını tetikleyebilir....
Normal koşullarda kadınlarda her ay bir yumurta gelişir. Birden fazla yumurtanın gelişip atıldığı durumlarda çoğul (ikiz, üçüz vb) gebelik oluşur. Gelişen folikül 2-2.5 cm olduğunda çatlamaya ve içindeki yumurtayı atmaya hazır hale gelir. Yine hipofiz bezinden salgılanan diğer bir hormon olan Luteinize edici hormon (LH) düzeylerinde ani artışla folikül çatlar ve içindeki yumurta karın boşluğuna atılır. Fallop tüpleri atılan yumurtayı yakalar ve döllenmek üzere Fallop tüpünün daha iç kısımlarına taşır. Eğer uygun zamanda cinsel birleşme olursa (adetin 10.-18. günleri) spermlerde buraya gelir ve döllenme gerçekleşir.
ADET SIKLIĞINI KONTROL EDİN Bu sırada yumurtanın atıldığı folikül, corpus luteum (sarı cisim) adı verilen bir yapıya dönüşür ve progesteron denen hormonu salgılamaya başlar. Progesteron hormonu, östrojen hormonu tarafından kalınlaştırılmış endometriyumu gebelik için daha uygun bir hale getirir. Endometriyumda damarlaşma artar ve daha besleyici bir hale gelir. Gebeliğin devamı özellikle ilk aylarda yeterli progesteron salgılanmasına yani, Corpus luteumun fonksiyonuna bağlıdır. Corpus luteum ise gebelik oluştuğu taktirde salgılanacak olan gebelik hormonu betahCG'nin (gebelik testlerinde araştırılan hormon) varlığına bağımlıdır. Eğer döllenme olur ve beta-hCG Corpus luteumu uyarmaya devam ederse progesteron salgısı da devam eder. Gebelik olmazsa Corpus luteum da fonksiyonuna devam edemez ve kanda progesteron düzeyi düşmeye başlar ve gebeliğe uygun bir ortam haline getirilen endometriyum tabakası çözülür ve adet kanı ile birlikte atılır. Böylece yeni bir menstruasyon siklusu başlar. 21 günden kısa veya 35 günden uzun süren adet kanamaları anormal olarak değerlendirilir. Hormonal değişikler; yumurta kistleri, rahim veya rahim ağzındaki polipler, miyomlar ve rahim kanserine bağlı olabilir. Tiroid bezinde görülen bozukluklar, prolaktin hormonunun (süt üretiminde rol oynayan hormon) yüksek olması, böbrek hastalıkları, ani ve aşırı kilo kaybı, stres ve kan hastalıkları anormal kanamalara neden olabilir.