Kadınlarda görülen adet kanamaları, 35 günden daha seyrek ya da sık olmamalıdır. Ciddi aksamalar yaşanıyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır....
Kızlar,10-12 yaşlarından sonra adet görmeye başlar. Başlangıçta hormonal düzen tam oturmadığından adet düzensizlikleri görülebilir. Menarştan (ilk adet kanaması) sonraki ilk 2 yıl içinde, düzensiz kanamalar yaşanabilir. Genç kızlarda düzensiz kanamaların en sık görülen nedeni ovulasyon (yumurtlama) bozukluklarıdır. Her kadının adet düzeni de farklı olabilir.
Düzenli takvim oluşturulmalı Adet sıklığı, 21 günden daha sık ve 35 günden daha seyrek olmamalıdır. Adetlerin düzenli olarak takvime kaydedilme alışkanlığı birçok anormal durumun saptanmasında faydalıdır. Adet süreleri genellikle 1 günden 7 güne kadar normal sayılır. Miktar olarak da günde 3-4 pedden az olması normaldir. Ancak, 7 günden uzun veya 3-4 pet/günden fazla ise mutlaka doktora başvurmak gereklidir. Kanamanın az olması çoğu zaman anormal değildir. Adet dışı her türlü kanamada mutlaka doktora başvurmalıdır. Bunun dışında adet düzeninin daha öncekilerden farklı olması (erken ya da geç olması, her zamankine göre daha az veya daha çok olması vb) bazı hastalıkların ilk bulgusu olabilir.
Çoğu insan işleyişi bilmiyor Anormal vajinal kanamadan bahsederken, normal bir adet siklisunun nasıl olduğunu bilmekte fayda var. Çünkü birçok kadın her ay adet görmesine rağmen bu siklusunun nasıl işlediğini bilmiyor. Beynin alt tarafında bulunan hipofiz bezi siklus başlangıcı ile birlikte bir hormon salgılar. Folikül uyarıcı hormon (Folikül stimulan hormon, FSH) olarak bilinen bu hormon, kadın yumurtalıklarını uyarır ve yumurtalıklardan yeni yumurtaların gelişimini başlatır. Yumurtalar, folikül denen küçük kistçiklerin içinde bulunur. Foliküllerin gelişmesi ile yumurtalıklardan östrojen adı verilen kadınlık hormonu salgılanmaya başlar. Östrojen rahmin iç zarını (endometriyum) uyarır ve rahmi olası gebeliğe hazırlamaya başlar. Yumurtlama dönemine kadar endometriyumun gelişmesi ve kalınlaşması devam eder. Yumurtalıklarda ise gelişen foliküllerden bir tanesi (ileride atılacak olan yumurtayı taşıyan folikül) daha fazla gelişir, diğerleri küçülüp kaybolur.