Kadınların pek çoğu, cinsel ilişki sırasında acı duyduğunu söyleyerek ilişkiden kaçınır. Bu sorun, vajinanın yapısından kaynaklanabileceği gibi psikolojik kökenli de olabilir.
Merhaba, eşimde HPV var dediler. Lazer tedavisi ile virüsler temizlendi. Hastalığın cinsel yolla bulaştığı söylendi. Benim şikayetim yok, ne gibi testler yaptırmalıyım? * Cinsel yolla bulaşan HPV (Human Papilloma Virus), genital bölgede enfeksiyon yapan ve kondilom adı verilen siğil şeklinde kitleler oluşturur. Bazı türleri kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olur. Bu yüzden HPV enfeksiyonu, kesin tedavisi olmayan, kronik seyreden ve cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilir.
Tedavi yöntemleri Tedavide, üstteki deriyi içindeki HPV virüsüyle birlikte ortadan kaldıran, kurutan, bağışıklık sistemi düzenleyen anti-viral ilaçlar, cerrahi olarak çıkartma, kriyoterapi (siğili dondurarak tedavi etme) ve elektrokoterle yakma gibi yöntemler kullanılabilir. Tedavi olmazsanız, hastalığı eşinize tekrar bulaştırabilirsiniz. Sünnet olduğunuz için sizde kanser tehlikesi yoktur. Ancak HPV, sünnetsiz erkeklerde penis kanserine de yol açabilirir. Eğer hastalık sizde henüz siğil gibi bir belirti vermemiş ise "Micro array chip" denilen bir test ile virüs varlığı tespit edilebilir. Ancak sonuçlar 4 gün ile 1.5 ay arasında çıkmaktadır ve söz konusu testin maliyeti oldukça yüksektir.
Merhaba, ağda yaptıktan birkaç gün sonra küçük kıl dönmeleri oluyor. Çoğunlukla sıkıyorum, temizliyorum, ancak yeniden çıkıyor. Bunun için ne yapabilirim? * Bazı hassas cilde sahip kişilerde, epilasyon sonrası kıl köklerinde iltihap olabilir (folikülit). Sıklıkla kolayca iyileşir, bazı durumlarda kronikleşebilir. Antibiyotik tedavisine cevap vermeyen durumlarda, küçük bir operasyon gerekebilir. Bu tür enfeksiyonları sık olanların epilasyon yöntemi olarak "lazer epilasyonu" tercih etmeleri önerilir.
Kontrol hapları... Doğum kontrol hapı kullanmaya başladım. Bunun koruma oranı nedir? * Doğum kontrol haplarının koruma oranı ilk biriki ayda biraz düşüktür. İki aydan sonra koruma oranı maksimum seviyeye çıkar. İlk iki ay ek korunma yöntemlerinden destek alınmalıdır. Doğum kontrol haplarını kullanırken en önemli konu, doğum kontrol haplarının bir Kadın Sağlığı ve Doğum Uzmanı tarafından muayene sonrası önerilmesidir.
İki aylık hamileyim, ancak bu çocuğu istemiyorum. Bunun için ne yapabilirim? * İstenmeyen gebelik durumunda tek çözüm kürtaj olmaktır. Ancak bu kararı, çocuğun babası ile birlikte almanız ve sağlıklı bir ortamda kürtaj yaptırmanızı öneririm. Piyasada gebeliklerde düşük yapacak bir ilaç yoktur, bir biçimde düşük olsa da kanamaların durması için yine kürtaj olmanız gerekebilir. Bu nedenle bu işlemi mutlaka bir hastane ortamında ve bir jinekologa yaptırmanızı tavsiye ederim.
Cinsel ilişki sırasında çok ağrım oluyor. Arkadaşlarımla konuştum, onlarda böyle bir şikayet olmuyormuş. Ne yapabilirim? * Bu şikayet kadınlarda en sık görülen şikayetlerden bir tanesidir ve sebebi çok çeşitli olabilir. Sebepler arasında en sık vajina ve yumurtalık hastalıkları gelir, özellikle de iltihabi hastalıklar... Burada önemli olan "Bir konu da ağrılar hep mi vardı, yoksa sonradan mı?" başladığıdır.
Muayene şarttır İlk ilişkiden itibaren olan ağrılarda sebep, hastalıklardan çok, cinsel ilişkiden korkma, vajinada yapı bozukluğu olması veya kızlık zarıyla ilgili sorunlar olabilir. Ağrı nedeninin anlaşılabilmesi için şikayetlerinizin gelişimini bilmek ve jinekoloji muayenesi şarttır. Tedavi de muayene sonucuna göre şekillenecektir.