Her kadında zaman zaman adet döneminde gecikmeler görülebilir Yaşanılan stres, sıkıntı ve ani kilo değişiklikleri gibi faktörler kanama düzenini etkileyebilir....
Adet kanaması (menstruasyon) bayanların ergenlikten itibaren periyotlar halinde rahmin iç tabakasından (endometriyum) kanaması halidir. Menstruasyon (adet, regl, ay hali) hormonların etkisiyle düzenlenir. Dolayısıyla hormon bozukluklarında adet düzensizlikleri görülür. Ayrıca, bazı organik sebepler de rahimdeki urlar (myom), rahmin iç tabakasının kalınlaşması ya da polipi, yumurtalık kistleri ve kadın genital organlarının kanserleri de adet anormalliklerine ya da anormal kanamalara yol açabilir.
Gebelik belirtisi Gebeliğin ilk belirtilerinden biri de adet gecikmesi ya da adet görmemedir. Menstruasyon siklusu adet kanamasının ilk gününden sonraki adetin ilk gününe kadar olan süre olarak kabul edilir. Normalde bu süre 28 gündür ancak 21 gün ile 35 gün arası normal olarak kabul edilir. Kadın üreme organlarında (rahim ve yumurtalıklar) her ay kadını gebeliğe hazırlayacak şekilde bir takım fonksiyonel ve organik değişiklikler gerçekleşir. Menstruasyon kanamasının başlaması o ay için kadının üreme fonksiyonunun başarısız olduğu yani döllenme ve gebelik olmadığı anlamına gelir. Hemen her kadının adet düzeninde zaman zaman sapmalar, gecikmeler ya da ara kanamalar olabilir. Yaşanılan stresler, sıkıntılar, ani kilo değişiklikleri, spor, üzüntü gibi nedenler adet düzenini etkileyebilir. Ancak adet düzenindeki sapmaların hiçbiri normal değildir ve araştırılmalıdır. Çünkü kadın üreme sistemindeki hastalıkların hemen hemen hepsinin en sık verdiği belirti "adet düzensizlikleri" dir. Altta yatan bir hastalık olmadığı halde normal adet düzeninde meydana gelen anormal kanamalara disfonksiyonel uterin kanama (DUK) adı verilir.