Günün mönüsü
Mercimek Dolması Yaprakları kaynayan suda alt üst ederek 4-5 dakika pişirin. Kavrulmuş soğana mercimek ve bulguru ekleyin. Haşlama suyundan 1 su bardağı koy, karıştır ve 15 dakika dinlendirin. Tuz, şeker, nane ve baharatı katıp tekrar karıştırın. Yaprakların damarlı yüzü, sarıldığında içe gelecek şekilde yerleştir, birer kenarına hazırlanan içten koy, bohça gibi sarıp, yassı ve beşgen şekilli dolmalar yapın. Yayvan bir tencerenin dibine asma yapraklarından döşeyin. Dolmaları katlanan yüzü alta gelecek şekilde diz, en üste ısıya dayanıklı düz bir tabak kapatın. Haşlama suyunu dolmalara döküp pişirin ve limonlu servis edin.
Malzemeler 150 gr asma yaprağı, 3 bardak su, 1 bardak kırmızı mercimek 2 orta boy soğan 1/2 bardak zeytinyağı 1/2 bardak bulgur (köftelik), 2 tatlı kaşığı tuz, 1 kaşık şeker, 1 kaşık nane, 1/2 tatlı kaşığı karabiber, 1/2 tatlı kaşığı kırmızı biber, 1 orta boy limon
* * * Erikli Tatlı Erikleri 2 saat ılık suda bekletin. Bir kasede un, kabartma tozu, şeker, tuz ve yumurtaları karıştırın. Yavaş yavaş sütü ekleyin. İntegral tencerenin içini bolca tereyağı ile yağlayın. Süzülmüş erikleri dibine yerleştirin. Üzerlerine karışımı dökün. Kalan tereyağını küçük parçalar halinde üzerine serpiştirin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak 40 dakika pişirin. Ters çevirerek bir tabağa alın ve ılık servis yapın.
Malzemeler 300 g kuru erik , 6 yumurta 250 g un 200 g toz şeker 1 poşet kabartma tozu , 800 ml süt , 80 gram (2 çorba kaşığı) tereyağı Bir miktar tuz
* * * Alaca Çorba Nohut ile dövme bir gün önceden ıslatılır. Dövme ve nohut yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine ayrı bir tencerede pişirilmiş mercimek ilave edilir. Biraz piştikten sonra halka halka doğranmış soğanlar konur. Pişmesine yakın daha önceden haşlanmış kuru kırmızı biber eklenir içinin malzemeleri pişince ocaktan indirilir. Üzerine kızdırılmış yağda tarhın, kırmızı biber ve karabiber dökülüp servis yapılır. Malzemeler 1 kahve fincanı mercimek, 1 bardak dövme, 1 kahve fincanı nohut, 1 kaşık kırmızıbiber, 4 soğan, 1 kaşık tarhın, 2 kaşık tereyağı, 3-5 parça kırmızıbiber kuru veya taze, 1 kaşık domates salçası, tuz, yeterince su.
|