Birçok kadının sıkıntısı olan aşırı tüylenme herhangi bir hastalıktan, hormonlardan veyahut genetik mirastan kaynaklanabilir. Ancak tedaviye başlamadan önce mutlaka nedeni doğru tespit edilmelidir.
Hirsutismus tanısı için öncelikle bir hekim tarafından tüylenmenin derecesinin saptanması gerekir. Hirsutizmin nedenleri araştırılırken önce altta herhangi bir hastalık yatıp yatmadığının incelenmesi gerekir. Ayrıca hastalarda aile hikayesi, adet düzeni, şişmanlık hikayesi, kıllanma yanında saçın ön bölgelerinde dökülme, ses kalınlaşması gibi belirtiler sorgulanmalıdır. Kanda androjen değerlerine bakılır.
TÜMÖR OLABİLİR Androjen hormonu fazlalığında, aşırı tüylenme dışında; adet düzensizlikleri, deride aşırı yağlanma ve sivilcelenmeler, ses kalınlaşması, göğüslerde küçülme, saç dökülmesi, kötü kokulu terleme gibi belirtiler de bulunabilir. Androjen düzeyi normalse o zaman idiopatik hirsutismus (kılların androjene aşırı duyarlılığı) söz konusudur. Androjen hormonların çok yüksek düzeylerde olması tümöre bağlı olduğunu düşündürür. Ultrasonla yumurtalıklarınızın değerlendirilmesi de hirsutismusun sebebinin (polikistik over ya da tümör) saptanmasında faydalıdır. Böbrek üstü bezinde tümörden kuşkulanılan olgularda tomografi ya da manyetik rezonans görüntüleme yapılabilir. Hirsutismus tedavisi sebebe yönelik yapılır. Eğer androjen salgılayan bir yumurtalık veya böbrek üstü bezi tümör söz konusu ise bu tümörün çıkarılması önceliklidir.
EPİLASYONLA DESTEK Polikistik over sendromunda ise androjenleri baskılayacak tedavi uygulanabileceği gibi çocuk sahibi olmak isteyenlerde yumurtlama tedavisi de uygulanabilir. Aşırı tüylenmenin tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar doğum kontrol haplarıdır. Bu haplardaki östrojenler karaciğerde androjenlere bağlanarak onların etkisini azaltır. Hormon tedavisi ile yeni tüy çıkması engellenir. Önceden çıkan tüyler hormon tedavi ile dökülmez, tedavinin bitiminden sonra epilasyon uygulanarak yok edilebilir. Hormon tedavisine başladıktan ortalama 1-2 yıl sonra ilacın dozu azaltılarak tüylenmenin tekrarlayıp tekrarlamadığı tespit edilir ve gerekirse ilaca daha uzun süre devam edilir.