Rüyaları hatırlamanın en güzel yollarından biri de rüyalarımızı yazmak. Bunun için özel bir defter alıp, başucumuza koymak. Bilinçaltınız rüya günlüğünüzü her gördüğünde rüyalarınızı hatırlamak istediğinizi bilecek. Düzenli olarak rüyalarınıza yazdıkça rüyalarınız daha berrak daha net hale gelecek. Bir süre sonra kendi özel rüya günlüğünüzü oluşturmuş olacaksınız. Kendi rüya kitabınızı oluşturacaksınız. Kendi özel sembollerinizi keşfedecek ve hayatın içinde yaşadığınız deneyimlerin, akışların rüyalarınızda hangi sembole dönüştüğünü göreceksiniz.
Rüya günlüğü nasıl tutulur? Rüya günlüğü tutarken aşağıdaki çizelgeyi örnek alabilirsiniz. Bunun dışında sizden rüyayı görmeden önce hangi duygular ve düşünceler içindeydiniz, o gün sizi etkileyen herhangi bir şey olmuş muydu? İçsel olarak sorduğunuz sorular var mıydı? Bir nevi o günün bilançosunu çıkarmanızı istiyorum. Aynı soruları rüya içerisindeki size sorun. Rüya sırasındaki duygularız, düşünceleriniz, sizi en çok etkileyen belirgin olan durum. Rüyadan sonraki düşünceleri, duyguları, aklınıza gelen fikirleri üzerinde hiç düşünmeden yazın. Düşünmeye başladığınız an özden koparsınız. Burada "hiç düşünce" uygulamanızı istiyorum. Sadece aklınıza geleni yazın. Benim yıllar önce gördüğüm kapı rüyasından sonra hissettiğim "rüyanın kitap olacağı" bilgisi gibi çok özel bilgiler olabilir.
Rüya günlüğü çizelgesi Uykuya yatmanda önce, içindeki önemli duygu, düşünce, niyetler ve deneyimler (birkaç satır). Tarih, sayı, zaman, mekân, tema, nesne, belirgin olan simge, renk, insanlar, hayvanlar, kıyafetler. Rüyadan sonraki hisler, ilhamlar, düşünceler. İlerleyen günlerdeki gelişmeler. Öncü işaretler. Bu kadar ayrıntı sizi ürkütmesin. Kısa bir süre sonra her şey çok basit ve kolay hale gelecek. Bu ayrıntılar rüyanızın hangi katmandan geldiğini bilmeniz yorumunuzu kolaylaştıracak.