Kadınlarda görülen aşırı tüylenme sorunu kandaki erkeklik hormonunun artmasından kaynaklanır. Genetik yatkınlık, ilaçların yan etkileri ve menopoz gibi etkenler tüylenmeyi tetikleyebilir....
Normalde kadın vücudunda erkek tipi olmayan kıllardaki genel artışa hipertrikozis, erkek tipi tüylenmeye hirsutism denir. Hipertrikoziste örneğin kollarda olan ancak kadınlarda genellikle daha ince ve açık renk olan kılların artması ve renginin koyulaşması durumudur. Hirsutism yani erkek tipi kıllanmada ise kadınlarda normalde görülmeyen lokalizasyonlarda örneğin yüz, göğüs, karın, sırt, kol ve bacakların üst kısmında uzun, kalın ve sert tüylerin çıkmasıdır.
HORMON BOZUKLUĞU Hipertrikozis genellikle ailesel yatkınlık gösterir. Aşırı tüylenme kandaki andorojen yani erkeklik hormonlarının artmasına bağlıdır. Androjenler ince, zayıf ve kısa olan tüylerin sert ve uzun kıllara dönüşmesine neden olur. Tüylenme birçok nedene bağlı gelişebilir. Çeşitli jinekolojik hormonal bozukluklarında hirsutismus oluşabilir. Bunlardan en sık görüleni polikistik over sendromudur ve özellikle Akdeniz ülkeleri ile birlikte bizim toplumumuzda önde gelen hirsutismus sebepleri arasındadır. Tüylenme ile beraber özellikle adet düzensizlikleri de varsa bunun jinekolojik olma olasılığı daha yüksektir.
TÜYLENME NEDENLERİ: * Menopoz: Bu dönemde yumurtalıklardan östrojen (kadınlık hormonu) sentezi azaldığı halde androjen sentezi devam eder. Buna bağlı olarak tüylenme görülebilir. * Genetik: Annesinde veya büyükannesinde aşırı tüylenme olan kişilerde aynı hastalığın görülme olasılığı fazladır. * İlaçların yan etkileri: Erkeklik hormonları veya androjenik özellikler gösteren ilaçlar alan kişilerde tüylenme görülebilir. * Polikistik over hastalığı: Bu hastalıkta yumurtalıklarda birçok kist oluşur ve erkeklik hormonları fazla olarak üretilir. Hastalarda aşı tüylenme, adet düzensizlikleri, kısırlık ve şişmanlık görülür. * Yumurtalık tümörleri: Androjen salgılayan yumurtalık tümörleri de aşırı tüylenmeye neden olur. * Adrenal (böbreküstü bezi) bozuklukları: Böbreküstü bezlerinin büyümesi fazla androjen üretilmesine ve aşırı tüylenmeye neden olur.