Günün mönüsü
Mezgit Sarma Balığı kaynar suda biraz haşlayın. Küçük parçalara ayırın. Soğanı sıvıyağda kavurun. Dolmalık fıstık ve üzümü ilave edin. Pirinci ekleyip hafifçe kavurun. Balığı ekleyip bir kaç dakika daha kavurun. Dereotu, nane, maydanoz, karabiber ve tuzu ilave edin. Yaprağı yumurtalığın içine yerleştirip, ortasını çukurlaştırın. Hazırladığınız balıklı harçtan 1 miktarı yaprağın ortasına koyun. Yaprağın kenarlarını harcın üzerine kapatarak bohça gibi sarın. Diğer sarmaları da aynı şekilde hazırlayın. Sarmaları yaprakların katlanan kısmı alta gelecek şekilde yayvan bir tencereye yerleştirin. 1/2 su bardağı su ilave edin. Kısık ateşte pişirin. MALZEMELER 2 adet mezgit balığı filetosu 1 barda pirinç 2 soğan 1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık 1 kaşık dolmalık üzüm 1 çay bardağı sıvı yağ 1 kaşık kıyılmış nan 1 kaşık maydanoz 1 kaşık dereotu Karabiber, tuz 150 gr. yaprak
Şam Tatlısı Bütün malzemeler boza kıvamında pişirilip, yağlanmış tepsiye hamur yayılır. Tepsi fırına girmeden önce üzerine sütle çırpılmış yumurta sürülür. Fırında tamamen kızarmadan çıkartılıp dilimlenir. Sonra tekrar fırına sürülüp üzeri kızarana kadar 190 derecelik fırında 50-60 dakika pişirilir. Fırından çıkan tatlının üzerine, daha önceden hazırladığımız soğuk şurup dökülür, üzeri badem, hindistan cevizi veya fıstıkla süslenir. MALZEMELER 1000 g irmik 1 litre süt 500 g şeker 250 g sıvı yağ 250 g çekilmiş Antep fıstığı, 150 g un 25 g Hindistan cevizi
Firik Pilavı Eti üstü suyla örtülecek kadar suyla doldurup, köpüklenene kadar pişirip, tuz atın. Nohut, domates, biber salçası, karabiber ilave edin. Etler yumuşayınca süzün. Suyuna ayıklanmış bulgur ve firik atılır ve pişirilir. Üstüne yağ gezdirilip, nohutla karıştırılır. Etler nar gibi kızartılır. Pilâv servis tabağına alınır. Üstü kızartılmış etlerle kapatılır. Turp, tere, çoban ve salata ayran gibi şeylerle servis edilir. MALZEMELER 1 kg. kemiksiz koyun eti, 1 kase pilavlık bulgur, 1 kase firik, 1 kaşık biber salçası, 1 kaşık domates salçası, karabiber ve tuz, 1 bardak nohut, zeytinyağı, yeterince su.
|